7 MAART 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  De Hond terug bij Newconomy, maar niet voor lang

Maurice de Hond werd gisteren opnieuw geïnstalleerd als topman van het internetbedrijf Newconomy. Heeft hij de strijd gewonnen of is zijn terugkeer vooral bedoeld als muilkorf?

Door onze redacteur REMMELT OTTEN

AMSTERDAM, 7 MAART. Maurice de Hond is terug. Voor een paar weken. De internetpionier is weer bestuursvoorzitter, of beter ‘enig bestuurder', van het enige echte Nederlandse internetbedrijf aan de beurs. Op een glorieuze persconferentie in het Amsterdamse Hilton werd zijn schorsing als topman teruggedraaid en maakte zijn rivaal, president-commissaris Pieter van Hoogstraten, bekend dat hij opstapt.

Toch lijkt het dat De Hond niet lang zal kunnen genieten van zijn herwonnen status. De ballon ‘internet' is leeggelopen en de financiële problemen bij Newconomy zijn de afgelopen zes weken alleen maar acuter geworden. Er is wel een ‘herstelplan' maar geen redder met nieuw geld. Want vrijwel ieder toekomstscenario met nieuwe investeerders heeft als voorwaarde dat De Hond het veld ruimt.

Financiers willen best naar Newconomy ‘kijken', zoals dat in het jargon heet, maar willen niet het risico lopen van een nieuwe media-oorlog. Komt die zekerheid over rust en stilte er niet, dan zijn er immers ruim voldoende noodlijdende internet-bedrijven voorhanden als alternatieve opportunity.

De Hond is ook bereid om op te stappen, vertelde hij gisteren na afloop van de persconferentie over het opheffen van zijn schorsing als bestuursvoorzitter. ,,Maar ik vind dat partijen geen eisen kunnen stellen voordat ze zelf toezeggingen doen'', zei De Hond. ,,Alleen wie betaalt, mag eisen.''

Het belangrijkste voordeel van zijn terugkeer, zo lijkt het, is dat hij nu rechtstreeks betrokken kan zijn bij de onderhandelingen die interim-manager Kees Scholtes voert met mogelijke strategische en financiële partners. Tijdens De Honds schorsing was het immers volstrekt onduidelijk wat de uitkomst zou zijn van een stemming op een evntuele aandeelhoudersvergadering. Nu praat hij weer rechtstreeks mee. ,,Kees neemt het voortouw bij het herstelplan'', vertelde De Hond. ,,Maar als het over mij gaat, kom ik zelf aan tafel.''

De terugkeer van De Hond is het gevolg van het mislukken van een herstelplan van de raad van commissarissen onder leiding van Pieter van Hoogstraten (ex-KPN en Datelnet). Zij hebben sinds De Honds schorsing op 23 januari ook geen oplssing gevonden. Toch was de schorsing nodig, vertelde Van Hoogstraten gisteren, omdat het bestuur van Newconomy De Hond, Smeets en Appeldoorn in de maanden november, december en januari niet bereid was om hard in te grijpen. ,,Wij vonden dat er geen tijd meer was om te ouwehoeren'', zei Van Hoogstraten namens de commissarissen. ,,Het bedrijf moest omschakelen van ‘bouwen', waarbij het niet erg is als er wat stof blijft liggen, naar een strakke controle en kostenbeheersing. Maar ons voorstel om een financiële man als nummer één aan te stellen, was onbespreekbaar.''

Neconomy is een participatiemaatschappij die zijn geld verdient door belangen te nemen in internetbedrijven en die later weer te verkopen. Bij de beursgang vorig jaar haalde het bedrijf meer dan 140 miljoen gulden op. Maar de kas is bijna leeg omdat die miljoenen al weer zijn geïnvesteerd, terwijl het in het huidige beursklimaat moeilijk is om belangen te verzilveren of om nieuwe geld aan te trekken. Newconomy had zes weken geleden nog zo'n 14 miljoen gulden in kas. Maandelijks is er ongeveer 600.000 gulden nodig voor de kosten van Newconomy zelf en 1 à 2 miljoen gulden om verliezen van dochterbedrijven bij te passen. Bovendien krijgt ondernemer J. Pieterman (uiterlijk begin mei) nog 40 miljoen gulden voor de overname van internetaanbieder Wish.

Belangrijker is dat Newconomy eigenlijk ook geld nodig heeft om nieuwe investeringen te kunnen doen in de bedrijven waar het al belangen in heeft om die bedrijven overeind te houden en te laten groeien. Anders verdampt ook de waarde van Newconomy zelf - een optelsom van de deelnemingen.

Als oplossing voor de crisis heeft interim-manager Kees Scholtes bedacht dat Newconomy als bedrijf wordt opgeheven en wordt omgevormd tot een beursgenoteerd beleggingsfonds. Newconomy is daarbij beschikbaar als ‘fusiedrager' voor soortgelijke participatiemaatschappijen. Ook is er volgens hem nieuw geld nodig van banken. ,,We hebben nog enige tientallen miljoenen euro nodig'', schatte Scholtes. Een variant op hetzelfde thema is een moglijke verkoop van internetaanbieder Wish/NokNok. Op 9 mei is de aandeelhoudersvergadering.



 


S c h a k e l s


Dossier Elektronisch Zakendoen

Newconomy


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad