Greenspan bezorgd, maar biedt geen snelle verlaging rente
Door onze correspondent
WASHINGTON, 1 MAART. Alan Greenspan vreest dat de Amerikaanse economie nog verder afremt voordat haar kracht op lange termijn zich weer uit. De president van de Federal Reserve Board biedt uitzicht op verdere verlaging van de rente, maar niet direct. De beurzen reageerden in mineur.
De groei van de Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal 2000 afgezakt tot 1,1 procent op jaarbasis, het laagste niveau sinds vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. De Amerikaanse regering had een groei van 1,4 procent verwacht. In het derde kwartaal van vorig jaar realiseerde de Amerikaanse economie nog een groei van 2,2 procent op jaarbasis.
Fed-president Greenspan was gisteren in zijn getuigenis voor het Huis van Afgevaardigden iets somberder dan in zijn vergelijkbare optreden voor de Senaat, twee weken geleden. Toen wees hij er op dat het vertrouwen bij consumenten redelijk op peil bleef. Dat blijkt intussen een flinke duikeling te hebben gemaakt.
Het moet blijken of het optimisme van de consument voldoende blijft om de Verenigde Staten uit een recessie te houden, aldus Greenspan. De verkoop van auto's en huizen was overigens niet verder ingezakt, noteerde de Fed-president. En de technologie blijft dermate verbeteringen van productiviteit beloven dat de economie op langere termijn grotere groeikansen heeft dan nu worden gehaald. Zowel consumenten als ondernemers reageren nog niet steeds zo snel op gewijzigde economische omstandigheden als die zelfde nieuwe technolgie hen toestaat, aldus Greenspan. Dat maakt een eventuele recessie extra onvoorspelbaar.
Amerika's eerste centrale bankier moest wel vaststellen dat, zelfs na de twee renteverlagingen in januari (van ieder een half procentpunt), ,,het risico bestaat dat de economie zich op een pad blijft bewegen dat niet consistent is met een bevredigende economische ontwikkeling''.
De woorden van de Fed-president werden algemeen uitgelegd als somberder dan twee weken geleden. De aandelenbeurzen had al een snelle, verdere verlaging van de rente in de prijzen verwerkt en zowel Wall Street als Nasdaq zakten in toen bleek dat Greenspan die wens niet zou verhoren. De technologiebeurs bereikte haar laagste punt in ruim twee jaar. De centrale bankpresident gaf aan dat de Fed er de voorkeur aan geeft rente-beslissingen op haar reguliere bijeenkomsten te nemen. De eerste geplande vergadering van het ‘Federal Open Market Committee' is op 20 maart.
Greenspan vond het gisteren nog te vroeg om te zeggen of de recente flinke dalingen van de aandelenbeurzen op zichzelf tot recessie konden leiden. De Amerikaanse president Bush, die gister en vandaag door het land reist om zijn belastingplan aan de man te brengen, zei tijdens een fabrieksbezoek in Pennsylvania, dat Greenspans woorden zijn eigen pleidooi voor verlaging van de belastingdruk alleen maar onderstreepten. Gisteren diende Bush gedetailleerde voorstellen in bij het Congres.
Een positief teken aan de horizon van de Amerikaanse economie kwam gisteren uit Chicago, waar de regionale index van inkopers wees op en herstel van de industriële productie. Dat zou kunnen wijzen op een vergelijkbaar herstel op landelijke schaal. De jongeste nationale NAPM-index zou vandaag worden gepubliceerd.