U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Frans regisseur Robert Enrico overleden

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 28 FEBR. In de nacht van donderdag op vrijdag overleed in een ziekenhuis in Parijs de Franse filmregisseur Robert Enrico (69) aan longkanker. Zijn grootste bekendheid verwierf Enrico in 1976 met Le vieux fusil, een oorlogsdrama met Philippe Noiret en Romy Schneider gebaseerd op het bloedbad dat de nazi's in het dorpje Ouradour-sur-Glane aanrichtten. Voor zijn in Amerika opgenomen korte film La rivière d'Hibou (1961) had Enrico eerder een Gouden Palm en een Oscar gewonnen. In 1982 maakte hij zijn enige Engelstalige coproductie, For Those I Loved/Au nom de tous les miens.

Nieuwe versie Apocalypse Now

PARIJS, 28 FEBR. Tijdens het komende Filmfestival van Cannes (9-20 mei) zal Francis Ford Coppola een director's cut van zijn Vietnamfilm Apocalypse Now presenteren. Bij de première van het epos in Cannes 1979, toen de film een Gouden Palm won, zei Coppola al dat de film nog niet af was. De nieuwe montage van drie uur en zeventien minuten is 53 minuten langer dan het origineel. Volgens Coppola wordt zo het thema van de film duidelijker en wordt Apocalypse Now "een meer verontustende, soms grappiger en meer romantische film, waarvan het historisch perspectief krachtiger is geworden." Er zal in de film meer te zien zijn van Marlon Brando als kolonel Kurtz, meer scènes van de tocht over de rivier en een nieuwe flashback naar een Franse plantage in Indo-China. Coppola zoekt nog naar een distributeur die de director's cut uit wil brengen. (Reuters).

Ford best betaalde acteur

Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 28 FEBR. De Amerikaanse acteur Harrison Ford krijgt voor zijn rol in de film K19: The Widowmaker 25 miljoen dollar. Daarme is Ford de best betaalde acteur aller tijden. Mel Gibson kreeg voor zijn rol in The Patriot hetzelfde bedrag, maar hij moest daar veertig dagen voor werken. Ford doet het in twintig dagen. K19: The Widowmaker, dat geregiseerd wordt door Kathryn Bigelow, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Russische kapitein van een onderzeeër die in 1961 een nucleaire explosie voorkwam die tot een derde wereldoorlog zou kunnen leiden.

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad