U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Body Shots
R E G I E : Michael Christofer
M E T : Sean Patrick Flanery, Jerry O'Connell, Amanda Peet, Tara Reid, Ron Livingston, Emily Procter, Brad Rowe, Sybil Temchen

In: Cinesol 2,Breda; Apollo 2, Delft; Arcaplex 5, Spijkenisse; Gotcha 5, Weert; Royal3, Echt

Schuin Vlaams

Door HANS BEEREKAMP
Het komt niet vaak voor dat een Amerikaanse film uitsluitend in vijf provinciesteden wordt uitgebracht. Dat die in het geval van Body Shots grotendeels in Zuid- Nederland te vinden zijn, is niet het gevolg van thematische programmering in de nasleep van het carnaval, maar komt omdat er uitsluitend tweedehands Vlaams-Frans ondertitelde kopieën beschikbaar waren om goedkoop te voldoen aan de contractuele verplichting tot een bioscoopuitbreng voorafgaand aan de videorelease.

Niemand zal mij horen beweren dat Body Shots een miskend meesterwerk is, maar het regiedebuut van toneelschrijver en scenarist (The Witches of Eastwick, The Bonfire of the Vanities) Michael Christofer verdient een beter lot. Christofer verfilmde een script van David McKenna (American History X) over acht gelijkwaardige twintigers, vier mannen en vier vrouwen van in de twintig uit Los Angeles, die in het weekeinde gaan stappen om te versieren en versierd te worden. De rolverdeling tussen de geslachten staat in het geheel niet vast. Ook het oeramerikaanse systeem van dating is in dit gezelschap verlaten: je gaat gewoon met vrienden wat drinken, en ziet wel wat er gebeurt.

In de vroege ochtend wordt een van de vrouwen uit bed gebeld door een vriendin, ontredderd na een verkrachting door een sportief type. De film ontrafelt in flashbacks de gebeurtenissen, resulterend in een aanklacht en een proces, waarbij het waarheidsgehalte van de uiteenlopende lezingen van de man en de vrouw in kwestie in het midden wordt gelaten. Kennelijk is er een onoplosbaar verschil in waarneming tussen de geslachten, als de drank grenzen doet overschrijden.

De relatieve afwezigheid van moralisme in Body Shots doet weldadig aan, evenals de gelijkwaardigheid tussen de seksen in het ontplooien van erotische initiatieven. Desondanks worden er soms wel wat clichés gedebiteerd, en blijven geen van de relatief onbekende acteurs lang in de herinnering. Het is een kleine film, maar nog altijd vijf keer zo goed als het verwante Love & Sex met Famke Janssen. En de ondertitels bieden een boeiende stoomcursus modern-grove Vlaamse seksvocabulaire.

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad