U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Costa!
R E G I E : Johan Nijenhuis
M E T : Georgina Verbaan, Daan Schuurmans, Katja Schuurman, Victor Löw, Nadja Hüpscher, Kurt Rogiers, John Wijdenbosch

In: 82 theaters

Nederlandse 'Showgirls' heeft allure van echte pulp zonder ironie

Proppers, palmen en strandjeeps

Door BIANCA STIGTER
Het is de laatste avond. De meiden hebben zich een hele week de jongens van het lijf gehouden, maar nu ze morgen naar huis gaan moet het er toch maar van komen. Wanhopig uitdagende blikken koersen door de discotheek en proberen zich vast te haken.

Hij dan? Of hij? Valt er vanavond nog wel iets te versieren? Costa! speelt zich af tijdens het hoogseizoen in de drukke Spaanse badplaats Salou, een oord dat zich zowel met de hel als met het paradijs laat vergelijken. Na het zien van de film blijven beide mogelijkheden open, ook al is de film waarschijnlijk bedoeld voor mensen die in Salou een paradijs zien. Deze zomer zullen er in Salou en Lloret de mar vast meisjes op het strand liggen lezen in het boek dat naar de film is gemaakt.

Hoofdpersonen van Costa! zijn een aantal 'proppers', knappe jongens en meisjes die klanten een discotheek in moeten lokken, en een lading vers vlees uit Nederland. Op het balkon van hun appartement zien we het vlees zich in strakke jurkjes verpakken. In het appartement van de proppers wordt Rens (Daan Schuurmans) 's middags wakker naast een meisje waar de verpakking weer van af is gehaald.

Costa! is het speelfilmdebuut van Johan Nijenhuis, die jarenlang producent was van Nederlands eerste soap Goede Tijden, Slechte Tijden, en daarna de series Westenwind en Blauw Blauw bedacht. Het is verbluffend om te zien hoe serieus Nijenhuis zijn onderwerp neemt. De proppers van discotheek Costa! zijn in concurrentie met hun collega's van de Empire, en Nijenhuis filmt hun strijd als een ware oorlog. De dialogen en het acteren zijn in Costa! vaak zo potsierlijk dat de film doet denken aan Showgirls, de flop van Paul Verhoeven over twee stripteasedanseressen in Las Vegas. Costa! heeft de allure van echte pulp, die niet door enige ironie ontsierd wordt. Bijna aandoenlijk is de manier waarop Nijenhuis de twee groepen proppers tegen over elkaar zet. De jongens van de Costa! dansen in het wit, de Empireboys zijn altijd in het zwart gekleed. Geen wonder dat er later in de Empire ook cocaïne wordt gesnoven. In de Costa drinken ze roze en blauwe cocktails. Minder roerend is de rol die een aanranding in de film speelt. Een van de personages mag echt zeggen dat het meisje het er toch wel naar gemaakt heeft.

Nijenhuis heeft voor deze in zijn soort verbluffende film, die bovendien voor Nederland een nieuw genre introduceert, een paar onbegrijpelijke beslissingen genomen. De proppers van de discotheek moeten elke avond een dansshow verzorgen, maar geen van de acteurs kan er iets van. De hoofdrollen in Costa! worden gespeeld door sterren uit Nijenhuis' series, onder wie Katja Schuurman, Georgina Verbaan en Daan Schuurmans. Een begrijpelijke keuze gezien de doelgroep van de film. Katja Schuurman tuit haar lippen weer alsof ze voor de Playboy poseert. Maar een paar goede dansers in de bijrollen en een uitgekiende montage hadden de gebreken van de sterren kunnen verhullen. Nu is het alsof we moeten applaudisseren voor een nijlpaard dat in het circus een krop sla eet. Er is geen kunst aan. De plot draait vooral om de ontluikende liefde tussen propper Rens (Schuurmans) en het jonge meisje Janet (Verbaan). Verbaan slaagt erin Janet tot een origineel vijftienjarig gansje te maken, maar ze groeit niet uit van lelijk eendje tot zwaan, zoals het scenario voorschrijft, omdat ze er in het begin van de film net zo uitziet als aan het einde. Victor Löw spreekt als de discotheekeigenaar Engels. De verklaring dat hij een Deen speelt neemt de ergernis over zijn accent niet weg. Om de internationale sfeer van Salou weer te geven had Nijenhuis beter een Engelse of Deense acteur kunnen nemen. Löw lijkt me voor deze film geen publiekstrekker. Ook met de muziek is iets merkwaardigs aan de hand. Katja Schuurman zingt een lied en er is in de disco's wel wat moderne techno en latin te horen, maar in een halfslachtige poging tot camp laat Nijenhuis Janet vooral van songfestivalmuziek houden. Toch is het raar om een gevoelig moment te ondersteunen met de arbeidsvitamine What's another year.

Costa! bevat verder nog een heuse stunt, een vechtpartij waarbij een palm in een kont wordt gestoken, gezoen in de zee en gescheur met een jeep. En dan komt eindelijk die laatste avond in zicht.

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad