U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Een heks in de familie (En hxa i familjen)
R E G I E : Harald Hamrell
M E T : Karin Bogaeus, Rebecca Scheja,Margeth Weivers, Johan Rheborg, Tintin Anderzon, Fredrik Unger, AnnaLindholm, Annika Hallin, Hasse Jonson

In: 8 theaters

Een enge oppasser


Van de ook in Nederland populaire Zweedse kinderboekenschrijver Ulf Stark werden al verschillende jeugdromans verfilmd, waaronder het hier uitgebrachte Deense De dans van de ijsberen (1990).

Een heks in de familie is gebaseerd op Starks En hxa i familjen (hier vertaald als Maria Bleekneus) en vertelt het verhaal van een klein meisje dat denkt dat de nieuwe oppas, een oudere dame in wijde kleren met een pukkel op haar lange neus, eigenlijk een heks is.

Samen met een vriendinnetje dat een kristallen bol bezit, probeert Maria te verhinderen dat 'tante Gerda' haar kleine broertje zal opeten. Ook al heeft die het haar van Maria's Barbie in een pot blauwe verf gedoopt, dat zou toch een te zware straf zijn.

De door acteur en regisseur (van politiefilms voor de Zweedse televisie) Harald Hamrell geregisseerde kinderfilm speelt handig in op de tegenstrijdige gevoelens van kinderen: een broertje is lastig, maar wel jouw eigen rotbroertje, en volwassenen zijn maar matig te vertrouwen. Bovendien is een heks over de vloer wel bedreigend, maar toch ook lekker spannend.

Hamrells onderhoudende film is geen uitblinker in het hoogwaardige Scandinavische jeugdfilmrepertoire, maar wel van heel behoorlijke huishoudkwaliteit. Vooral de twee jonge hoofdrolspeelsters weren zich uitstekend.

HB

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad