U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Fatal Reaction Moskou (New York, Singapore, Bombay)
R E G I E : Marijke Jongbloed

In: Ketelhuis, Amsterdam. Dag. 17.30u. Het grote relatiedebat: Ketelhuis, zo 4/3 16 uur

Relatieleed


Alle vrouwen die in de documentaire Fatal Reaction Moskou aan het woord komen, vinden dat mannen in een relatie de baas behoren te zijn; de mooie, al wat oudere zakenvrouw Larisa Bravitskaja net zo goed als de jonge bruidjes die op hun huwelijksdag een bloemetje legen bij een oorlogsmonument.

Bravitskaja wil dat de verhouding tussen man en vrouw weer net zo wordt als in de negentiende-eeuwse Russische literatuur. Opvallend is dat alle Russen in deze documentaire van Marijke Jongbloed zo onverbloemd zijn. Dingen die mensen in het westen misschien wel denken maar niet zeggen, worden hier nog, of weer, hardop uitgesproken. Ouderwetse opvattingen over mannen en vrouwenkunnen hier wellicht gelden als reactie op het onder het communisme in ieder geval met de mond beleden gelijkheidsideaal. Wat de documentaires mist, zijn feiten en cijfers. Het is nu niet goed mogelijk de representativiteit van de geïnterviewden in te schatten. Doordat er steeds op hetzelfde punt gehamerd wordt, wordt de anderhalf uur durende videofilm langdradig, een beetje temerig zelfs. Jongbloed heeft de gesprekken doorsneden met beelden van een circus waarin beren worden getraind, scènes uit Het Huwelijk van Gogol en opnames uit een club waar mannen strippen, maar dat verlucht niet genoeg.

Fatal Reaction Moskou is het laatste deel van een vierluik dat Jongbloed maakte over oudere, hoog opgeleide vrouwen die geen partner kunnen vinden. De eerdere delen spelen zich af in New York, Singapore en Bombay. Nederland ontbreekt in de reeks. Wel wordt hier zondag 4 maart in Het Ketelhuis in Amsterdam het Grote Moderne Relatie debat gehouden. Aan de discussie nemen onder meer Rene Diekstra (psycholoog), Cisca Dresselhuys (Opzij), Elsbeth Etty (NRC Handelsblad) en Catherine Keyl (RTL4) deel.

BS

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad