U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Private Benjamin

LUKAS KEIJSER
We spelden de advertenties in de kranten voor hulp bij dienstweigering en uitvoerig bespraken we hoe we ons gek konden laten verklaren, zodat we het leger niet in hoefden en wat daarvan later dan weer de consequenties konden zijn. Wat kon je doen: travestie, je niet wassen, en ook gedrag waarbij uien en pindakaas een rol speelden behoorden tot het vaste repertoire broodje aap. De opluchting was groot toen de dienstplicht net op tijd werd afgeschaft.

Toch blijft die tienernachtmerrie ons achtervolgen. De media overspoelen ons met reclames die zijn bedoeld om meer mankracht voor het leger te recruteren. Lange commercials met veel actie en herrie moeten ons ervan overtuigen dat een baan bij land-, luchtmacht of marine tot een avontuurlijk bestaan leidt. Dan liever RSI oplopen op een kantoor, denk je bij het zien van al het vermoeiende gedoe. Zelfs de door het leger gesponsorde tv-serie Combat van een paar jaar geleden wist het suffige imago niet op te poetsen. Beste generaals, had maar andere reclamemensen op het leger-account gezet. Die hadden voor het zelfde advertentiegeld kunnen zorgen dat de film Private Benjamin elke week op tv zou komen. Deze film met de immer overenergieke Goldie Hawn is de propagandafilm bij uitstek.

Hawn was voor het verschijnen van Private Benjamin in 1981 al te zien geweest in onder meer Shampoo. Later zouden nog Hawn- klassiekers volgen als Overboard, Death Becomes Her en Housesitter. In Private Benjamin is ze een verwende en depressieve weduwe die opleeft dankzij het leger. Van een slome duikelaar met smetvrees die het marcheren niet kan bijhouden en gruwt van modder, schopt ze het tot de legertop waar ze rondloopt in strakke pakjes met veel insignes en medailles. Ze geeft iedereen orders, ze maakt uiteraard vrienden voor het leven, is omringd door gespierde mooie mensen en leert voor zichzelf op te komen, met een hilarisch slot tot gevolg. Nog belangrijker is dat ze heel veel moet lachen - vooral dankzij schrijver Nancy Meyers, later ook verantwoordelijk voor dijenkletsers als Father of the Bride en I love trouble. Hawn moet er van gillen gewoon. Het verandert haar van weemoedig verlept bloempje tot een hysterisch gelukkige powerwoman. En we geloven ook nog dat dit door het leger komt.

Zo hadden ze zelfs ons er warm voor kunnen krijgen.

Private Benjamin (Howard Zieff, 1980. VS), SBS6, 20.30-22.30u.

NRC Webpagina's
20 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad