U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Niemand ontloopt zijn lot

YVONNE KROONENBERG
Mensen die hun reukvermogen kwijtraken, verliezen ook hun smaak. Alles wat ze eten smaakt naar karton. Iets vergelijkbaars heb ik met film. Ik heb geen geheugen voor gezichten. Daardoor kan ik de acteurs niet elkaar houden en valt het hele verhaal plat.

"Wie is dat!", roep ik steeds wanneer het beeld verspringt en ben al gauw de draad kwijt. In de nieuwe achtdelige Engelse dramaserie Monarch of the Glen (het slot van de vervolgserie is zondagavond bij de BBC te zien), hoef ik daar niet bang voor de zijn. Iedere scène is duidelijk afgebakend, iedere acteur laat op zijn gezicht precies zien wat hij in zijn schild voert. Deze serie kan ik volgen.

Archie MacDonald is de zoon van een excentrieke landeigenaar. Hij staat net op het punt samen met zijn vriendin een modieus visrestaurant in Londen te openen, als hij door zijn moeder naar huis wordt geroepen. Zijn vader zou een ernstig ongeluk hebben gehad. Hij vertrekt onmiddellijk naar de Schotse Hooglanden, naar kasteel Glenbogle en treft zijn vader daar in blakende welstand aan. Het is het landgoed dat in nood verkeert, niet zijn vader. Boeven hebben het op het ongerepte wild voorzien, een onbetrouwbare rentmeester knoeit met de boekhouding en de pachters lijden onder het slechte beheer van het domein. De moeder weet dat de rentmeester een oplichter is, maar kan niet tegen haar eigenwijze man op, die het crapuul ten volle vertrouwt. Zij ziet nog maar één uitweg: haar zoon moet thuiskomen en zijn adellijke plicht vervullen. Ze weet haar man zover te krijgen dat hij het landgoed notarieel aan zijn zoon overdraagt. Er is nog iemand die vindt dat er hoognodig iets moet gebeuren. De jonge schooljuffrouw van het dorp, Katrina. Ze is de dochter van de boswachter en probeert, desnoods met haar vuisten, te verhinderen dat onverlaten het nest van de zeldzame Schotse zeearend uithalen en de moedervogel laten opzetten, om die later tegen grof geld te verkopen. Zij tiert over het verval van Glenbogle, over de landheer die zijn taak verwaarloost, over zijn zoon, die het erfgoed laat verkommeren.

Archie wil er allemaal niets mee te maken hebben, hij wil terug naar zijn restaurant en zijn vriendin. Iedere dag probeert hij weg te komen met de avondtrein, maar zijn moeder heeft de telefoonkabel losgetrokken, de knecht heeft - in haar opdracht - de Landrover onklaar gemaakt. Maar hij wil weg! Als hij op zaterdag toch nog lijkt te kunnen vertrekken, blijkt de trein die dag niet te rijden.

Niemand ontloopt zijn lot. Ook de kijker niet, die van de prachtige beelden van de Schotse natuur zit te genieten, het houterige spel voor lief neemt en zich vast handenwrijvend voorbereidt op wat komen gaat: Archie blijft natuurlijk, hij wordt ongetwijfeld verliefd op Katrina, er komen misschien nog een paar slechteriken op het toneel, die vader gaat vast mooi dood na een ontroerende verzoening met Archie en van de edelherten die je in het allereerste shot van de serie ziet, worden alleen nog de stokoude en de zieke exemplaren afgeschoten. Maar hoe moet het nu met die vriendin en met dat restaurant?

Monarch of the Glen, NCRV, Ned.1, 23.05-23.58u.

NRC Webpagina's
20 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad