U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Winkler Prins gaat naar PCM

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 20 FEBR. De Winkler Prins encyclopedie, die tegenwoordig onder de naam Encarta op cd-rom verschijnt, en de Kramers woordenboeken verhuizen van uitgever Reed Elsevier naar PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad. Dat hebben beide concerns, die geen financiële details willen geven, vanochtend bekendgemaakt. Bij de afdeling werken tien mensen.

Reed Elsevier wil van de titels af omdat het zich niet meer op het algemene publiek richt, maar alleen nog op zakelijke en wetenschappelijke uitgaven. Binnen PCM, de grootste uitgever van algemene boeken in Nederland, passen de nieuwe titels goed bij Het Spectrum, uitgever van de Prisma woordenboeken. Door de overname heeft Nederland straks nog maar twee uitgevers van woordenboeken, een belangrijk onderdeel op de boekenlijsten van middelbare scholieren. PCM krijgt met Prisma (35 procent) en Kramers (18 procent) een marktaandeel van 53 procent. De enige concurrent van Het Spectrum is Veen Uitgevers Groep met een marktaandeel van 45 procent, verdeeld over Van Dale (20), Koenen (9) en Ster (16 procent). Veen is drie jaar geleden afgesplitst van Wolters Kluwer.

De Winkler Prins telde in zijn hoogtijdagen een oplage van vele tienduizenden exemplaren, maar is als papieren naslagwerk gesneuveld door de opkomst van internet. De laatste papieren versie, in negentien delen voor 4.550 gulden, dateert uit 1993. Het materiaal wordt sindsdien nog wel bijgehouden voor de uitgave op cd-rom in samenwerking met softwareproducent Microsoft. Die cd-rom kost 130 gulden. PCM hoopt het Winkler Prins materiaal ook te kunnen gebruiken voor zijn websites, bijvoorbeeld voor de binnenkort te openen reizen-website of de websites van de krantentitels van PCM.

NRC Webpagina's
20 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad