U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Duitse joden willen verbod nazi-sites


BERLIJN, 20 FEBR. De Centrale Raad van Joden in Duitsland oefent druk uit op de Duitse regering om maatregelen te nemen tegen service providers die neo-nazistische of andere racistische websites doorgeven. De Raad, de belangrijkste joodse organisatie in Duitsland, zegt gedwongen te zijn om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om juridische stappen te nemen tegen de service providers omdat de Duitse overheid nalaat wetten uit te vaardigen die het verspreiden van nazi-propaganda verbieden.

De actie is bedoeld om de regering ervan te overtuigen dat zij in de voetsporen moet treden van Frankrijk, aldus de vice-voorzitter van de Raad, Michel Friedman. Vorig jaar beval een Franse rechtbank de service provider Yahoo om Franse internetgebruikers toegang te verhinderen tot veilingen van nazi-memorabilia. Hoewel Yahoo zich nog tegen dat vonnis verzet, zijn de sites gesloten.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er in Duitsland ongeveer 800 websites bestaan met een neo-nazistische inhoud. Volgens het ministerie zijn de meeste opgezet in de VS, waar zij beschermd worden door de Amerikaanse wetten op de vrijheid van meningsuiting.

In december vorig jaar bepaalde de hoogste Duitse rechtbank reeds dat Yahoo onderworpen is aan de Duitse wet omdat het toegankelijk is voor Duitsers. Maar het vervolgen van daders is extreem ingewikkeld, dat is ook de reden waarom de internet service providers nu onder vuur liggen. De service providers argumenteren dat het opleggen van nationale wetten aan cyberspace is beladen met morele en praktische hindernissen. Hun grootste vrees is dat een juridisch lappendeken het internet commercieel onbegaanbaar zal maken. (Reuters, BBC)

NRC Webpagina's
20 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad