U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
De rode zwaan

JUDITH EISELIN
Wie de 'goede ogen' heeft, kan het zien. Pierre Bokma als vis. In de speelfilm De rode zwaan, gebaseerd op een kinderboek en een script van Sjoerd Kuyper (bekend van Het zakmes), is Bokma een Romeinse legeraanvoerder. Een vloek verandert hem en zijn soldaten in vissen. Drie druppels kinderbloed zijn voldoende om van Bokma en de zijnen 'Karpermannen' te maken. Bloeddorstige wezens met een mensenlijf en een vissenhoofd.

In De rode zwaan betrekt een opa (André van den Heuvel) het huis van zijn kindertijd. Kleinzoon Jakob (Rufus Heikens) gaat mee om te helpen, maar is voornamelijk geïnteresseerd in zijn gameboy. Opa had vroeger alleen een houten rode zwaan waar hij "minstens evenveel" mee kon.

Een beetje moralistisch is deze film wel, maar zo spannend dat het niet mag deren. Opa valt van het dak en ligt te ijlen. Hij doolt rond in zijn kindertijd. De kleinzoon beseft dat alleen de zwaan zijn opa nog kan redden. Met opa's oude buurmeisje (Annet Nieuwenhuijzen) gaat hij op zoek naar de zwaan. In De rode zwaan lopen allerlei tijden en werkelijkheden door elkaar. Sprookje of realiteit: het een is niet minder 'waar' of 'echt' dan het ander, is de idee van dit onstuimige fantasieverhaal. Voor wie 'de goede ogen' heeft althans. Je moet je openstellen voor de geschiedenis, en voor de verhalen van het landschap. Zoiets.

De rode zwaan zit vol met, zeker voor kinderen, adembenemende special effects. Het griezeligst is dat alle magie zich ophoudt in de gewone wereld. Achtervolgd door Karpermannen rent de jongen kris kras over een vol terras. Alle mensen zijn versteend, met grimassen op hun gezichten. Het tijdsverloop in de magische wereld is zo snel, dat al het bekende daarbij vergeleken stilstaat.

De rode zwaan is het verhaal van een jongen die volwassen wordt en ontdekt waar het in het leven om gaat. Uit de ontknoping blijkt Kuypers' relativerende humor: waar de opa als bescheten jongeling faalde, slaagt zijn meer wereldwijze kleinzoon. Hij kust het buurmeisje. En alles komt goed.

De rode zwaan, in vier delen, zaterdag, Ned.1, 19.00-19.30 u.

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad