U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Homepage On the Fly

Dossier: Computerbeveiliging


Man uit Sneek besmet internet met Anna-virus

Door MARIE-JOSÉ KLAVER
AMSTERDAM, 14 FEBR. De maker van het Anna Koernikova-virus dat honderdduizenden computers heeft besmet, is een 20-jarige man uit Sneek. Hij heeft zichzelf woensdag op aandringen van zijn ouders aangegeven. De politie in Sneek heeft proces-verbaal opgemaakt, waarna de man weer op vrije voeten is gesteld. Zondag had hij het virus gemaakt door een bestand van het net te halen, het aan te passen en te versturen.

Het Anna-virus verspreidt zich razendsnel, doordat de meerderheid van de internetgebruikers het email-programma Outlook gebruikt. Het virus, waarvan de code al in augustus vorig jaar bekend was, dook in deze vorm op 12 februari op en is inmiddels actief in Europa, de Verenigde Staten en Australië. Bij verschillende bedrijven zijn de mailcomputers gisteren vastgelopen. Het Belgische ministerie van Telecommunicatie gebruikt een speciale alarmprocedure om computergebruikers te waarschuwen voor het virus. Via de verkeersberichten van de VRT-radio, internet en persberichten raadt het ministerie de bevolking aan e-mails met de naam Anna Koernikova direct weg te gooien.

Op een persoonlijke homepage bij de gratis webdienst Tripodnet.nl legt de man uit waarom hij het virus heeft gemaakt. 'OnTheFly', zoals de man zichzelf noemt op internet, heeft het virus gemaakt toen hij vorige week een bericht van onderzoeksbureau IDC las waarin stond dat internetgebruikers niets hebben geleerd van het ILOVEYOU-virus. Volgens IDC zou eenderde van de zakelijke internetgebruikers een verdachte bijlage bij een e-mailbericht openen waardoor ze met een virus besmet zouden kunnen raken. OnTheFly, wiens bijnaam ook in de code van het Anna Koernikova-virus voorkomt, wilde met zijn virus aantonen dat IDC gelijk heeft. "Ik denk ook dat u het met me eens bent, gezien de snelle verspreiding [van het virus]", schrijft hij op zijn homepage.

In mei vorig jaar zorgde het ILOVEYOU-virus voor ongeveer 10 miljard dollar (23,5 miljard gulden) aan schade. Het Anna-virus van OnTheFly doet net als ILOVEYOU een beroep op de nieuwsgierigheid van de ontvanger. De ontvanger denkt dat een e-mail met een foto van de Russische tennisspeelster Anna Koernikova te hebben gekregen. Zodra de zogenaamde foto wordt aangeklikt, wordt het virus geactiveerd. Het virus, dat alleen werkt op computers met Windows, richt niet veel schade aan op de harde schijf van de besmette gebruiker. Wel schadelijk is de eigenschap van het virus dat het zichzelf automatisch verstuurt naar alle adressen in het adresboek van het e-mailprogramma Outlook. Omdat de meerderheid van de internetters Outlook gebruikt, verspreidt het Anna- virus zich razendsnel. Het Anna-virus is niet het eerste virus dat OnTheFly heeft gemaakt. In de nieuwsgroep alt.comp.virus.source.code heeft hij een maand geleden een ander virus gepubliceerd, dat hij Iwa noemde. Ook in de code van dit virus staat zijn bijnaam. Hij schreef zelfs dat hij mensen die het virus gebruikten en zijn naam verwijderden wilde aanklagen.

Uit zijn berichten in nieuwsgroepen blijkt dat OnTheFly een zeer onervaren virusmaker is. Sinds eind vorig jaar vraagt hij regelmatig in nieuwsgroepen om de code van virussen. Op zijn homepage zegt OnTheFly dat hij het Anna-virus heeft gemaakt met een kant-en-klaar programma (Visual Basic Worm Generator) om virussen te maken. Zelf kan hij niet programmeren, zegt hij.

In oktober vorig jaar schreef OnTheFly in de nieuwsgroep nl.comp.programmeren dat hij "binnenkort" op school les krijgt in de programmeertaal Visual Basic - de taal waarin het Anna-virus is geschreven. Hij zegt zelf programma's te willen maken en vraagt andere internetgebruikers welke programmeertaal momenteel veel gebruikt wordt en welke boeken hij het beste kan kopen.

Vorige week stelde OnTheFly in de nieuwsgroep alt.hack.nl de vraag hoe hackers opgespoord kunnen worden. Hij had een artikel gelezen over een bedrijf dat computeraanvallers probeert op te sporen. "Het is mij niet duidelijk hoe ze dat doen. Iemand die het begrijpt??", schreef hij.

Het verspreiden van computervirussen is strafbaar in Nederland. Ook het onder valse voorwendselen aan een ander geven van een virusprogramma is strafbaar, zo staat in de Wet Computercriminaliteit. OnTheFly kan maximaal vier jaar gevangenisstraf krijgen voor het verspreiden van het Anna-virus. Daarnaast kan hij civielrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die hij heeft aangericht bij bedrijven en particuliere computergebruikers.

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad