U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Koninklijk Huis

RVD: prins Johan Friso is hetero


Over de seksuele geaardheid van prins Johan Friso bestaat sinds vanochtend geen verwarring meer. Dankzij de RVD.

Door onze politieke redactie

DEN HAAG, 14 FEBR. Prins Johan Friso (32) is heteroseksueel. Het laat zich aanzien als een te negeren mededeling, ware het niet dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) hiermee naar buiten is getreden. Het is de eerste keer dat de koninklijke familie de RVD inzet om te reageren op haar onwelgevallige 'beeldvorming' in de media.

De tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus is het "meer dan beu" dat hij in diverse media steeds als 'homoseksueel' wordt bestempeld. Hij verzocht de hoofddirecteur van de RVD, E.Brouwers, persoonlijk dit beeld te corrigeren. De correctie verscheen vanmorgen in De Telegraaf. "Laat ik het namens hem maar eens duidelijk stellen: prins Friso is niet homoseksueel maar heteroseksueel." In populaire bladen werd jaren gespeculeerd over zijn geaardheid. De irritatie van prins Johan Friso is aangewakkerd door verhalen over prins Constantijn, vorige week in HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. In beide verhalen werd voetstoots aangenomen dat de derde zoon van koningin en prins geldt als 'reservekoning', omdat de tweede zoon niets voor de troon zou voelen. Hierbij werd nadrukkelijk een verband gelegd met zijn vermeende homoseksualiteit.

RVD-directeur Brouwers wil zijn uitlatingen, gedaan op verzoek van prins Johan Friso, niet bestempelen als een uiting van 'nieuwe openheid' over het privé-leven van leden van de koninklijke familie. Een minder afwachtend voorlichtingsbeleid zou feitelijk al zijn begonnen in 1982, toen de RVD naar buiten bracht dat prins Claus in een ziekenhuis was opgenomen "wegens klachten van depressieve aard". In september 1999 deed de RVD voor het eerst mededeling over de "vriendschap" van prins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Een eerdere vriendin werd aangeduid als "behorend tot de vriendenkring".

Tot dusver heeft de koninklijke familie vrijwel alle 'negatieve beeldvorming' onweersproken gelaten. Prins Willem-Alexander is jarenlang achtervolgd geweest door verhalen over zijn corpulentie ('Prins Pils'), waarna de RVD pas in april 1999 naar buiten bracht dat de prins leed aan de ziekte van Besnier-Boeck: een auto-immuunziekte die wordt behandeld met medicijnen die het lichaamsgewicht verhogen. Prins Claus spande tweemaal een kort geding aan, tegen Privé in 1985 en tegen Story in 1995. Beide rectificeerden. De RVD wilde vanmorgen niet vooruitlopen op andere speculaties. Waar de naam van prins Constantijn wordt genoemd als mogelijk troonopvolger, zou de interpretatie kunnen opduiken dat Johan Friso wél beschikbaar is voor de troon. Hiermee wordt rekening gehouden voor het geval dat prins Willem-Alexander zonder parlementaire goedkeuring zou willen trouwen met Máxima, waardoor hij niet meer in aanmerking zou komen voor troonopvolging. Brouwers : "De Prins van Oranje staat één, prins Johan Friso twee en prins Constantijn drie in de lijn van erfopvolging. Dit zijn de feiten. Aan interpretaties doen wij niet."

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad