U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Sociale Zaken

Den Haag

CNV wil af van vaste keuring na jaar ziekte

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 FEBR. De vaste WAO-keuring na een jaar ziekte moet verdwijnen. In sommige gevallen moet de keuring worden uitgesteld, in andere juist vervroegd om de kans op terugkeer op de werkplek vergroten. Dat vindt de vakcentrale CNV, die zelf een onderzoek heeft gedaan onder vierduizend langdurig zieke werknemers. Naarmate de keuring dichterbij komt, hervatten steeds meer langdurig zieken het werk. Dat geldt vooral voor zieke werknemers met psychische klachten. Deze groep zou door vervroeging van de keuring sneller weer aan het werk gaan, concluderen de onderzoekers.

Vervroeging is ook gunstig voor werknemers die al kort na de ziekmelding weten dat ze niet meer terug zullen keren naar hun eigen werkgever. In dat geval is niet de werkgever, maar de uitvoeringsinstelling verantwoordelijk voor de integratie. Uit het onderzoek blijkt dat die daarvan vaak niet op de hoogte wordt gesteld, waardoor de integratie stagneert. Driekwart van de werknemers die al negen maanden uit de roulatie zijn, is optimistisch over hun kansen om weer volledig of gedeeltelijk aan het werk te gaan.

Voor deze groep zou de WAO-keuring uitgesteld moeten worden, vinden de onderzoekers. Een kwart van deze 'negenmaandszieken' heeft al vier maanden geen contact gehad met de bedrijfsarts of werkgever. Eenderde heeft nog geen aanvraagformulier ontvangen, hoewel de WAO-uitkering binnen negen maanden aangevraagd moet zijn. Naarmate de WAO-keuring dichterbij komt, doen de bedrijfsarts en vooral van de werkgever steeds minder moeite om zieke werknemers weer aan het werk te krijgen. Overigens houden werkgevers langer contact met zieke werknemers die denken volledig weer aan de slag te gaan, dan met zieken die weer gedeeltelijk terug denken te komen. En werkgevers zien een zieke werknemer liever terugkeren als het een man is, als de werknemer tussen de 35 en de 44 jaar is, een vast dienstverband heeft, parttime werkt en goede gezondheidsverwachtingen heeft.

De kans dat een zieke werknemer het werk daadwerkelijk binnen tien maanden hervat, is groter als hij een vast dienstverband heeft, geen psychische klachten of een combinatie van klachten heeft, goede gezondheidsverwachtingen heeft en zelf verzoekt om weer aan het werk te kunnen gaan. De werkgever is nu verplicht om een jaar lang het loon door te betalen, waarna de uitvoeringsinstanties het overnemen. En de WAO-premie die de werkgever betaalt, hangt af van het arbeidsongeschiktheidsriciso van het bedrijf. De meest praktische vraag die het CNV-onderzoek oproept, blijft voorlopig dan ook: wie zal wat betalen?

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad