U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Sociale Zaken

Den Haag

Hoogervorst: overbodige miljoenen

Subsidie voor werk WAO'ers loont niet

Door onze redacteur HERMAN STAAL
DEN HAAG, 14 FEBR. Ten minste 60 miljoen gulden die de overheid per jaar uitgeeft om arbeidsongeschikten aan het werk te helpen, is overbodig. De baten van deze subsidies voor werkgevers wegen niet op tegen de kosten.

Deze conclusie trekt staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) vandaag in deze krant uit een evaluatie van de Wet op de Reïntegratie van Arbeidsgehandicapten (REA). "Wie de oplossing van het WAO-probleem zoekt in meer subsidies, zal het antwoord niet vinden", zegt Hoogervorst. Nederland telt nu bijna 950.000 arbeidsongeschikten en er komen elke maand duizenden bij.

Het ministerie van Sociale Zaken publiceert vandaag de evaluatie van de Wet REA. Deze wet uit 1998 beoogt het eenvoudiger en financieel aantrekkelijker voor werkgevers te maken om mensen met een arbeidshandicap in dienst te houden of te nemen. Dit jaar wordt naar schatting 1,1 miljard gulden uitgegeven in het kader van de Wet REA. Daarvan bestaat 300 miljoen uit zogeheten 'plaatsingssubsidies'. Uit het onderzoek blijkt dat veel werkgevers ook zonder die subsidies de arbeidsongeschikten in dienst zouden hebben genomen. Zij zien de subsidie als niet meer dan een welkom extraatje. De onderzoekers zeggen geen concreet bedrag aan overbodige subsidies te kunnen noemen. Volgens Hoogervorst gaat het evenwel "om zeker meer dan twintig procent" van de plaatsingssubsidies. Hoogervorst wil dat de regeling 'effectiever' wordt.

Sinds de invoering van de wet zijn 40.000 arbeidsongeschikten begonnen met een zogeheten reïntegratietraject, waar cursussen, omscholing en werkervaring veelal deel van uit maken. Van hen heeft 19.000 het 'traject' afgemaakt, maar slechts 34 procent (6.490) heeft een baan gevonden. Fors hoger was in dezelfde periode het aantal werkhervattingen van arbeidsongeschikten zonder subsidiegeld: 68.000.

Waarom met de huidige krapte op de arbeidsmarkt zoveel mensen zonder succes een traject afronden wil de staatssecretaris nader laten uitzoeken. "Kunnen ze het niet? Willen ze het niet? Dat is nog onhelder. De uitvoeringinstellingen (zoals Gak en Cadans, red) moeten hun cliënten veel beter gaan volgen." De staatssecretaris werkt aan een plan om het volgen van een reïntegratietraject minder vrijblijvend te maken. De rechten en plichten moeten vantevoren worden vastgelegd. Wie zich daaraan onttrekt krijgt een korting op zijn uitkering. Ook worden de mogelijkheden voor een persoonsgebonden budget verruimd, waarbij arbeidsongeschikten zelf een grotere invloed krijgen op de scholing die ze gaan volgen.

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad