U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Louisiana Story
R E G I E : Robert J. Flaherty
M E T : Joseph-Carl Boudreaux, Lionel Le Blanc, Frank Hardy

In: Filmmuseum, Amsterdam

Ode aan het zuiden


In ruil voor de medewerking bij de restauratie van Robert J. Flaherty klassieke 'documentaire' Louisiana Story (1948) mag het Filmmuseum twee weken lang een smetteloze nieuwe kopie vertonen. De laatste film van Flaherty (1884- 1951), gedraaid door de latere Direct Cinema-pionier Richard Leacock en gemonteerd door Helen van Dongen, was een opdracht van Standard Oil of New Jersey.

Net als Flaherty's Nanook of the North (1922), Moana (1926) en Man of Aran (1934), zou je Louisiana Story volgens de huidige maatstaven eerder een speelfilm noemen, een geromantiseerde en geënsceneerde blik op de exotische schoonheid van een ongerepte cultuur. Een jonge cajun wordt geobsedeerd door olieboringen, die zijn bayou voorgoed zullen veranderen. Flaherty komt soms vervaarlijk dicht in de buurt van de sentimenten uit Jody en het hertenjong, maar in 1948 was het spectaculair-authentiek wanneer men zich met een 35mm-camera in de wildernis waagde.

Het belang van de film is dus vooral van historische aard. Vakmanschap valt Flaherty niet te ontzeggen, en de fysieke krachtsinspanning van cameraman Leacock verdient nog steeds bewondering. De reconstructie van de film, die niet noemenswaardig afwijkt van de oorspronkelijke montage, is in technisch opzicht onberispelijk. HB

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad