U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort Nieuws

Tom Cruise en Nicole Kidman uit elkaar

LOS ANGELES, 7 FEBR. De acteurs Tom Cruise (38) en Nicole Kidman (33) gaan na elf jaar huwelijk scheiden. Dit maakte een woordvoerder maandag bekend. Cruise en Kidman zouden elkaar te weinig kunnen zien door de verplichtingen die hun carrières met zich mee brengen. Het huwelijk werd een 'Mission Impossible'. Het paar heeft twee geadopteerde kinderen, Isabella (8) en Connor (4). Het is niet bekend wie voogdij over de kinderen krijgt. Cruise en Kidman ontmoetten elkaar in 1990 op de set van Days of thunder. Samen speelden ze onder meer een echtpaar in moeilijkheden in Stanley Kubricks Eyes Wide Shut. (Reuters, ANP)

Europese samenwerking tegen Hollywood

BERLIJN, 7 FEBR. Europese landen moeten gaan samenwerken om hun filmindustrieën te beschermen tegen de Amerikaanse overheersing in de bioscoop. Dit zegt de Duitse minister van cultuur, Julian Nida- Ruemelin, die vanavond het filmfestival van Berlijn opent. De minister verdedigde het subsidieren van nationale filmindustrieën. Duitsland subsidieert de eigen filmindustrie jaarlijks met 340 miljoen mark. Op het festival worden veel Amerikaanse en Engelse sterren verwacht, onder wie Anthony Hopkins, Johnny Depp en Kirk Douglas, aan wie het festival een retrospectief wijdt. Het festival opent met Enemy at the Gates van Jean-Jacques Annaud, een Duits-Amerikaanse coproductie over de slag bij Stalingrad in 1942 met Jude Law en Ed Harris, die werd opgenomen in de Berlijnse studio Babelsberg. (Reuters).

Jodie Foster zegt Cannes af

PARIJS, 7 FEBR. De Amerikaanse actrice en regisseuse Jodie Foster heeft maandag afgezegd als voorzitter van de jury van het filmfestival van Cannes (9-20 mei). Eerder had de perfect Frans sprekende Foster gezegd dat het juryvoorzitterschap de vervulling van een jeugddroom was. Foster geeft de voorkeur aan het beroep dat regisseur David Fincher (Se7en, Fight Club) op haar deed. Op korte termijn vervangt ze de door een knieblessure uitgeschakelde Nicole Kidman als hoofdrolspeelster in zijn film The Panic Room. Cannes-president Gilles Jacob zal op korte termijn een nieuwe juryvoorzitter aankondigen (AFP, Reuter, AP).

Ryclef Rienstra hekelt filmbeleid

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 7 FEBR. De principes van 'gelijke monniken, gelijke kappen' en 'verdelende rechtvaardigheid' doen geen recht aan de verscheidenheid, ook in kwaliteit, van de Nederlandse filmmakers. Dat zei Ryclef Rienstra dindsdag bij zijn afscheid als directeur van het Nederlands Fonds voor de Film. Rienstra meende ook dat het artistieke resultaat van veel van de films die met bijdragen van zijn fonds tot stand waren gekomen tegenviel: "Filmbeleid hoort in Nederland cultuurbeleid te zijn, geen industriebeleid." Rienstra, die na acht jaar het Filmfonds te hebben geleid de directie gaat voeren bij een cultuurfonds van Joop van den Ende, riep staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) op voor een betere regie te zorgen in de afstemming van het beleid van de diverse film- en televisiefondsen. Ook pleitte hij voor meer ruimte om te experimenteren met het aan Scandinavische voorbeelden ontleende model van intendanten, die naar vrije keuze filmsubsidies verdelen: "Liever een smaakmonopolie dan smaakmonotonie!" Over de opvolging van de per 1 februari vertrokken Rienstra is nog geen beslissing genomen.

Mel Gibsons donkere kant

LONDEN, 7 febr. De Amerikaanse acteur Mel Gibson heeft de donkere kant van zijn persoonlijkheid een naam gegeven. Hij heet Björn en draagt vikinghorens. In een interview met de Radio Times zegt Gibson dat hij voortdurend bezig is met het begraven van Björn, maar dat hij vaak weer tevoorschijn komt. Acteren helpt hem Björn in bedwang te houden. (AP)

Julianne Moore in therapie

LONDEN, 7 FEBR. De Amerikaanse actrice Julianne Moore is na haar rol in de film Hannibal in therapie gegaan. De film over de seriemoordenaar, een vervolg op The Silence of the Lambs, blijkt te veel voor haar te zijn geweest, meldt het Britse showbizzpersbureau WENN. Volgens Moore laat de film zien welke donkere kanten de mens in zich draagt. "Als persoon en als ouder heb ik hierover met mijn therapeut gepraat." (ANP)

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad