U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Pay It Forward
R E G I E : Mimi Leder
M E T : Kevin Spacey, Haley Joel Osment, Helen Hunt, Jay Mohr, James Caviezel, Jon Bon Jovi, Angie Dickinson

In: 20 theaters

Weldaden uit Vegas

Door HANS BEEREKAMP
Het duurt lang voordat Pay It Forward zichzelf ontmaskert als een melodramatische draak. Aanvankelijk wil je nog wel een eindje meegaan in de wonderlijke premissen van het op een roman van Catherine Ryan Hyde gebaseerde scenario.

Als alleenstaande moeder met een dubbele baan in Las Vegas, heeft Helen Hunt weinig tijd voor haar zoontje Trevor (Haley Joel Osment uit The Sixth Sense). Die klampt zich vast aan de opdracht van een nieuwe leraar maatschappijleer (Kevin Spacey) om iets te doen waar de wereld beter van wordt. Trevor bedenkt een systeem van 'vooruitbetalen' van goede daden: je doet iets waar een medemens werkelijk mee geholpen is, en vraagt hem als dank een vergelijkbare gunst te verlenen aan drie anderen. Na enkele mislukkingen bij daklozen, slaat de kettingbrief van goede wil aan. Wanneer een journalist (Jay Mohr) in Los Angeles zomaar een Ferrari cadeau krijgt, gaat hij op onderzoek uit en ontrafelt het mysterie van de jongen, die op dat moment de status van een heilige bereikt, ergens tussen St. Theresa van Lisieux en slagersvrouw Annet Malherbe in De Noorderlingen.

Spacey is altijd een plezierig acteur, ook in deze rol van een leraar met levensangst, die met een door brandwonden getekend gezicht gestigmatiseerd is, en bij Osments moeder de ware liefde vindt. Regisseur Mimi Leder kan met dit alternatieve kerstverhaal slechter uit de voeten dan met genrefilms als Deep Impact en The Peacemaker, maar ze komt een eind, voordat een wee kiespijngevoel zich definitief van de kijker meester maakt.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad