U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Vertoning van Ajaxfilm in Breda bedreigd

BREDA, 24 JAN. Supporters van de voetbalclub NAC hebben gedreigd de vertoning van de documentaire Ajax - Daar hoorden zij engelen zingen te verstoren. De film van Roel van Dalen draait vanaf donderdag in de Chassé Cinema. Een woordvoerder die zichzelf "de dwerg' noemt, zei voor Omroep Brabant niet te zullen accepteren dat de film in Breda wordt vertoond. Volgens hem zal de harde kern van NAC supporters de vertoning van de film onmogelijk maken door de toegangsdeuren te blokkeren of met een bommelding. Directeur C. Langeveld van het Chassé Theater zegt dat de film gewoon wordt gedraaid. Supporterscoördinator H. Aarts van NAC wist dat ook in Breda commotie zou ontstaan over de vertoning van de film. Dit is ook in een aantal andere steden in Nederland gebeurd. Volgens Aarts zijn vijftig tot zeventig supporters fel tegen de film gekant. Waarschijnlijk is er donderdagavond extra politietoezicht bij Chassé Cinema. (ANP)

Golden Globe voor Gladiator

Door onze kunsterdactie
LOS ANGELES, 24 JAN. Het Romeinse spektakel Gladiator van Ridley Scott heeft maandag in Los Angeles de Golden Globe voor het beste drama gewonnen. De Golden Globes, die worden toegekend door de buitenlandse pers in Hollywood, gelden als een goede graadmeter voor de winnaars van de Oscars, die in maart worden uitgereikt. De prijs voor de beste komedie ging naar Almost Famous van Cameron Crowe. Beste regisseur werd Ang lee voor Crouching Tiger, Hidden Dragon. Deze film won ook in de categorie beste niet- Engelstalige film bekroond. Beste acteur werd Tom Hanks voor zijn spel in Cast Away, beste acteur in een komedie George Clooney voor O Brother, Where Art Thou. Beste actrice werd Julia Roberts in Erin Brockovich, beste actrice in een komedie Renée Zellwegger voor Nurse Betty.

Europeanen vaker naar de bioscoop

BRUSSEL, 24 JAN. Het bioscoopbezoek is na een sterke daling in de jaren zeventig en tachtig in de jaren negentig in heel Europa toegenomen. Dat zegt een rapport van het bureau voor statistiek van de Europese Unie, Eurostat. Het bioscoopbezoek nam tussen 1990 en 1998 met 38 procent toe. Het rapport wijt de toename voor een deel aan de komst van comfortable multiplex-bioscopen. Amerikaanse films zorgen in de meeste Europese landen voor meer dan de helft van het aanbod. In Nederland is negentig procent van het aanbod volgens het rapport Amerikaans, het hoogste van alle landen. (AP)

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad