U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Agnes Browne
R E G I E : Anjelica Huston
M E T : Anjelica Huston, Marion O'Dwyer, Ray Winstone, Arno Chevrier, Tom Jones

In: Pathé Arthouse, Amsterdam; Molenstraattheater, Wageningen

Ierse armoede toch gezellig

Door BIANCA STIGTER
Het boek Angela's Ashes van Frank McCourt liet zien hoe walgelijk armoede is. Ook de film die Alan Parker naar het boek maakte deed dat, in iets mindere mate. Agnes Browne, een film van Anjelica Huston naar een boek van Brendan O'Carroll, laat vooral zien hoe waardevol en gezellig armoede is.

Je geniet veel meer van een mooie jurk als je er bijna nooit een aan hebt en een dagje aan het strand maakt meer indruk als je meestal niet verder komt dan je groentestal. Agnes Browne gaat over een moeder van zeven kinderen die ook gespeeld wordt door Huston. Net als Angela's Ashes speelt de film zich af in Ierland, alleen zijn het nu niet de jaren dertig maar de jaren zestig. Aan het begin van de film sterft haar echtgenoot. Aan het eind van de film ontmoet ze Tom Jones. Daartussen is er tijd voor een lach, een traan en een beste vriendin die kanker krijgt. Agnes Browne is een soort Terms of Endearment deel 26. Huston speelt Browne die een groentestal drijft op een markt in Dublin, als een ouderwetse heldin uit de arbeidersklasse, die met een peuk in haar mond trots een kinderwagen vol handelswaar voortduwt, haar kinderen als een wilde kat verdedigt en net doet alsof ze een prins op een wit paard niet meer nodig heeft. Aan de leeftijd van haar kinderschaar valt af te leiden dat Browne veel jonger moet zijn dan de inmiddels bijna vijftigjarige actrice die haar nu speelt. Maar aan zulke details stoort Huston zich in haar tweede regie niet. De Tom Jones van nu mag in een cameo zijn jaren-zestig zelf spelen.

Huston groeide zelf op in Ierland. Naar verluidt liet ze zich voor haar rol inspireren door haar kindermeisje. Toch voelt het alsof Huston met het onderwerp van haar film helemaal niets te maken heeft. Zelfs de was die in de film zo vaak hangt te wapperen, wappert aanstellerig.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad