U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Enschede

Rapportages
van de onderzoeken naar de vuurwerkramp


Rapport: Enschede legaliseerde illegale activiteiten S.E. Fireworks


ENSCHEDE, 15 JAN. Volgens de rijksinspecties heeft de gemeente Enschede op een enkele uitzondering na jarenlang illegale uitbreidingen van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks achteraf gelegaliseerd. De politie was op 13 mei vorig jaar, toen de ramp zich voltrok, nauwelijks bekend met het feit dat er bij het bedrijf vuurwerk lag opgeslagen.

De gemeente negeerde diverse keren de adviezen van het Defensiebureau, dat de vergunningaanvragen bekeek. Ze verzuimde daarvoor een reden te geven. De adviezen hadden betrekking op onder meer brandwerendheid van zeecontainers en het verplaatsen daarvan.

,,Het college van B en W heeft niet handhavend opgetreden tegen het bedrijf met betrekking tot met het bestemmingsplan strijdig gebruik en strijdige plaatsing van zeecontainers, ondanks het feit dat binnen het ambtelijk apparaat bekend was dat deze plaatsing had plaatsgevonden'', aldus het rapport over de vergunningen.

De gemeente Enschede heeft maandag forse kritiek geuit op de acht rapporten van rijksinspecties over de vuurwerkramp in Enschede. Ze geven volgens haar een onvolledig beeld van de lessen die moeten worden getrokken voor de toekomst.

Het Enschedese college van B en W had gehoopt op een integraal onderzoek naar de oorzaak, de toedracht en de bestrijding van de ramp. De gebeurtenissen voor, tijdens en na de explosie bij S.E. Fireworks zouden in onderlinge samenhang worden onderzocht en het optreden van alle betrokken overheden zou worden bezien. De acht rijksinspecties hebben dit niet goed gedaan, zeggen burgemeester en wethouders.

Ze missen bovendien onderzoeksresultaten die duidelijk maken dat de ramp het lokale niveau ontstijgt. Als voorbeelden noemen ze het ontbreken van landelijk gedegen vuurwerkbeleid, de onduidelijkheid over de classificaties en etikettering van vuurwerk en de kwaliteit en handhaving van de vergunningverlening in andere vergelijkbare gemeenten.

De Rijksverkeersinspectie wil dat er betere voorlichting komt over de ingewikkelde regelgeving rond vuurwerk. Die voorlichting moet er niet alleen komen voor de branche zelf, maar ook voor de instanties die de vergunningen verlenen en er toezicht op moeten houden.

De inspectie vindt ook dat de classificatie van vuurwerk beter geregeld moet worden. ,,Er is meestal een lange weg te gaan tussen de producent en de ontvanger van het vuurwerk, waarbij het nauwelijks mogelijk is die aan te pakken als er sprake is van foutieve classificatie.''

De inspectie voor de Gezondheidszorg meent dat ziekenhuizen onvoldoende rampenoefeningen houden. ,,Het is in Enschede pijnlijk duidelijk geworden dat in Nederland veel meer risicovolle objecten zijn dan men zich realiseert. Dit houdt in dat elk ziekenhuis het rampenplan en rampenopvangplan in al zijn aspecten en volgens een vast schema moet oefenen'', aldus de inspectie.

De Rijksinspectie voor de politie pleit voor een landelijk centrum waar politiekorpsen een intensief oefenprogramma kunnen volgen. De inspectie vraagt zich af of met name kleine en middelgrote politieregio's in Nederland wel in staat zijn zich adequaat voor te bereiden op omstandigheden zoals tijdens de vuurwerkramp. Actuele en relevante praktijkervarig is hard nodig, meent de inspectie.

Minister De Vries van Binnenlandse Zaken bood maandag de conclusies en aanbevelingen van de acht rijksinspecties aan de Tweede Kamer aan. De inhoud van de rapporten was eerder al grotendeels uitgelekt. De rapporten bevestigen in veel gevallen wat ook al bekend werd tijdens de openbare verhoren voor de rechter-commissaris in Den Haag vorig jaar. (ANP)

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad