U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
National Earthquake Information Center (VS)

Digital Tectonic Activity Map (NASA)


Honderden doden door aardbeving in Midden-Amerika

SAN SALVADOR/DEN HAAG, 14 JAN. Door een zware aardbeving zaterdag zijn in Midden-Amerika zeker 261 doden gevallen. Het zwaarst getroffen is El Salvador, waar 259 mensen het leven verloren. In Guatemala vielen twee doden. In Nicaragua en Honduras ontstond materiële schade. Ook in Mexico en Costa Rica was de beving voelbaar en brak er paniek uit.

In El Salvador vielen behalve de doden zeker vijfhonderd gewonden. Meer dan duizend mensen werden zondag nog vermist, en gevreesd wordt dat het dodental verder oploopt.

De aardbeving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in zee, ongeveer 55 kilometer voor de kust van de Salvadoraanse provincie La Paz. De beving werd gevolgd door honderden naschokken. Veel mensen brachten de nacht buitenshuis door.

President Flores van El Salvador heeft om internationale hulp gevraagd en de noodtoestand afgekondigd. De hulp uit het buitenland is nodig voor het bevrijden van slachtoffers uit de puinhopen en het herstel van de energievoorziening en de infrastructuur.

Tal van landen beloofden reddingswerkers, hulpgoederen en/of geld te sturen. De Nederlandse minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking heeft zondag besloten alvast 600.000 gulden beschikbaar te stellen voor hulp aan de slachtoffers. De Koninklijke Luchtmacht stelt een DC-10 beschikbaar voor het vervoer van hulpgoederen. Het gaat vooral om tenten, medicijnen, dekens en tabletten voor waterzuivering.

In El Salvador zijn vooral de departementen aan de kust en de streek rond de hoofdstad San Salvador getroffen. In de westelijke satellietstad Santa Tecla zijn veel slachtoffers en is de schade enorm, met name in de wijk Las Colinas en in het plaatsje Comasagua. In Las Colinas zijn naar schatting achthonderd woningen weggevaagd door een aardverschuiving die op de beving volgde.

In de nacht van zaterdag op zondag zochten vertwijfelde familieleden in Las Colinas naar bedolven mensen. Alonso Oviedo, een Salvadoraanse tv-journalist die verslag kwam doen van de ramp, moest constateren dat ook zijn eigen huis door de aardverschuiving was bedolven. ,,Mijn eigen dochter zit eronder, en ik kan niets doen'', riep hij. Er was gebrek aan zwaar materieel om te graven. Sommige inwoners van Las Colinas gingen dat van particulieren huren omdat de autoriteiten in gebreke bleven.

Tal van plaatsen in El Salvador waren na de beving van de buitenwereld afgesneden omdat bruggen zijn ingestort of wegen onder puin zijn bedolven. In delen van het land is ook de telefoon uitgevallen, waardoor het moeilijk is een compleet overzicht van de ramp te krijgen.

Hierdoor was het zondag ook moeilijk te bepalen of er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. Het Nederlandse consulaat in San Salvador liet zondag weten dat zich waarschijnlijk geen Nederlanders in het rampgebied in El Salvador bevonden. Maar Buitenlandse Zaken wilde nog wel een slag om de arm houden omdat de situatie in het land nog te chaotisch was. (ANP)

NRC Webpagina's
14 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad