U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Enschede

Inspectierapporten bevestigen falen bij ramp Enschede


HILVERSUM, 14 JAN.  Onderzoeken van acht rijksinspecties naar de vuurwerkramp in Enschede tonen dat er veel is misgegaan in de aanloop naar en ten tijde van de brand bij het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks vorig jaar mei. Maandag worden de rapporten gepresenteerd, maar de inhoud ervan lekte zaterdag al uit. Zowel RTL-Nieuws als het NPS-programma NOVA heeft inzage gehad in de rapporten.

Uit de inspectierapporten blijkt volgens RTL-Nieuws dat het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, de gemeente Enschede en de rijksoverheid regels, wetten en voorschriften aan hun laars hebben gelapt. Hierdoor kon de brand uitmonden in een ramp waarbij 22 mensen om het leven zijn gekomen en een hele woonwijk werd verwoest.

RTL-Nieuws citeerde zaterdag uit het rapport van de Inspectie Brandweerzorg en Rampenbestrijding: ,,Het ging in bijna alle schakels van de veiligheidsketen mis. Als de preventietaak op een goede wijze ingevuld was geweest, had de ramp niet plaatsgevonden.''

Volgens NOVA concludeert de inspectie milieuhygiëne dat de gemeente Enschede zelf meedeed aan de illegale praktijken van S.E. Fireworks. ,,Het optreden van de gemeente Enschede heeft zich voortdurend gekenmerkt door het legaliseren van illegaal gegroeide situaties inzake de opslag van vuurwerk.''

Bij S.E. Fireworks ging het mis vanaf het begin. Zo blijkt dat de opslagbunker anders was gebouwd dan in de vergunning staat. Bovendien waren er geen sprinkler- en brandmeldinstallatie aanwezig en waren de zeecontainers voor de opslag van vuurwerk illegaal en niet brandwerend. De gemeente heeft hiertegen niets ondernomen en gaf vergunningen af die in strijd waren met de wet. Het vuurwerkbedrijf werd vrijwel nooit gecontroleerd en het gemeentebestuur deed niets met misstanden die door ambtenaren waren gemeld.

De brandweer heeft volgens de inspectierapporten op 13 mei 2000 een cruciale fout gemaakt door een brandje tussen twee zeecontainers over het hoofd te zien. Die containers ontploften, waardoor het gehele bedrijf de lucht in vloog, citeert NOVA het rapport van de inspectie brandweer.

De uitgelekte onderzoeksresultaten bevestigen de uitlatingen van de voorzitter van de commissie die de vuurwerkramp onderzoekt, M. Oosting, zaterdag in het Algemeen Dagblad. Ook hij uitte scherpe kritiek op overheden en S.E. Fireworks. (ANP)

NRC Webpagina's
13 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad