U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Enschede

Delen eindrapport openbaar

Enschede boos over uitspraken Oosting

Door onze correspondent
ENSCHEDE, 13 JAN. De provincie Overijssel en de gemeente Enschede zijn ontstemd over het feit dat onderzoeksleider M. Oosting in het Algemeen Dagblad delen van het eindrapport over de vuurwerkramp openbaar heeft gemaakt. Oosting vindt dat de overheid heeft gefaald. Met name de gemeente Enschede heeft volgens de voormalig ombudsman laks gereageerd op overtredingen van het bedrijf S.E. Fireworks. De brandweer Enschede wordt verweten een brandhaard op het terrein van de vuurwerkopslagplaats over het hoofd te hebben gezien.

De provincie en gemeente zijn samen met het rijk opdrachtgevers van de commissie Oosting. Juist de afgelopen week was afgesproken dat het eindrapport op 28 februari gepubliceerd zou worden. "Het onderzoek is blijkbaar bijna klaar, dan mag hij het van ons ook wel eerder publiceren", zegt de Overijsselse commissaris van de koningin J. Hendrikx. Hendrikx vindt het een slechte zaak dat er deelconclusies naar buiten zijn gekomen. "De gemaakte fouten kunnen alleen verantwoord beoordeeld worden in de gehele context." Loco-burgemeester E. Helder van de gemeente Enschede (burgemeester J. Mans is op vakantie) wil niet reageren. Hij gaat Oosting dit weekeinde om uitleg vragen. De Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp is blij met de gegeven informatie. "Hoe meer puzzelstukjes naar buiten komen, hoe beter", zegt woordvoerder A. Vasse.

Een woordvoerster van de commissie Oosting bevestigt dat het interview in het Algemeen Dagblad is gegeven omdat maandag de acht rijksinspecties met hun eindrapporten komen. "Oosting wilde benadrukken dat niet alleen de overheid maar ook het bedrijf S.E. Fireworks verantwoordelijk is geweest", aldus de woordvoerster.

De gemeente Enschede heeft al kennis genomen van grote delen van de rapporten van de rijksinspecties. Volgens de GPD-bladen wordt hierin scherpe kritiek geuit op het vergunningenbeleid van de gemeente Enschede en de wijze waarop de brandweer de ramp heeft bestreden. Lof is er voor het optreden van de politie en de hulpverlenende instanties. De gemeente Enschede vindt dat andere overheidsinstanties over de ruggen van de gemeente hun straatje schoon proberen te poetsen. Dit zal in een brief aan minister De Vries (Binnenlandse Zaken) worden verwoord. De brief wordt maandagmorgen direct na de publicatie van de eindrapporten verstuurd.

NRC Webpagina's
13 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad