U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Speelfilm over Microsoft: 'informatie wil vrij zijn'

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 13 JAN. Over aandacht had Bill Gates, de oprichter van softwareproducent Microsoft, deze week niet te klagen.

Maandag had het tijdschrift de New Yorker een voorpublicatie uit het boek World War 3.0 van Ken Auletta waarin Thomas Penfield Jackson, de rechter van het proces tegen Microsoft, Gates een Napoleoncomplex toedicht. Dinsdag mocht Gates in Las Vegas de Xbox, de nieuwe spelcomputer van Microsoft, onthullen. En gisteren ging in de Verenigde Staten de film Antitrust in première.

Antitrust, met in de hoofdrol Tim Robbins als softwarekeizer Gary Winston, is losjes gebaseerd op het proces van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft. Het softwarebedrijf is in 1998 aangeklaagd wegens misbruik van zijn monopoliepositie en de zaak dient nu in hoger beroep. Om verwarring te voorkomen zegt Winston in de film dat de technologie in zijn huis die van Bill Gates overtreft. Niemand zal dus kunnen zeggen dat Winston de filmische versie van Gates is.

Zegt de film iets over Microsoft? Het bedrijf waar Winston in de film topman van is, heet NURV (Never Underestimate Radical Vision) en 'nerve' betekent onder meer 'lef'. Winston streeft met alle middelen naar heerschappij over de wereld door communicatie en informatie te beheersen. Dat kan Microsoft niet echt worden verweten. Wat er overblijft aan parallellen zijn knipogen voor de goede verstaander. Zo heeft Winston bijvoorbeeld een uitgebreide verzameling elektrische gitaren, net als Paul Allen, de mede-oprichter van Microsoft. De uiteindelijke boodschap van de film is dat "informatie vrij wil zijn".

De eerste kritieken geven de film het voordeel van de twijfel. De film is "redelijk intelligent gemaakt en best amusant" schrijft de New York Times. De recensent van deWall Street Journal vindt het onderwerp zeer gedurfd en heeft zich geamuseerd met de bedekte verwijzingen naar het antitrustproces tegen Microsoft.

NRC Webpagina's
13 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad