U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Peter Scarlet benoemd in Parijs

PARIJS, 10 JAN. De Amerikaan Peter Scarlet (57) is benoemd tot directeur van de Cinémathèque Française in Parijs. Scarlet, hiervoor directeur van het filmfestival van San Francisco, volgt de naar het Centre Pompidou vertrokken Dominique Païni op. Al een half jaar leveren Franse en buitenlandse filmers kritiek op het beleid van de Cinémathèque. De critici pleitten vergeefs voor de benoeming tot directeur van Pierre-Henri Deleau, tot twee jaar geleden de leider van de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes. De Franse cinematheek was in 1968 voorwerp van een actie van regisseurs uit de Nouvelle vague, die protesteerden tegen het ontslag van directeur en mede-oprichter Henri Langlois. Enkele van de toenmalige rebellen, zoals Jean-Luc Godard en Jean Rouch, zitten nu in het bestuur. (AFP)

Films voor scholieren

ROTTERDAM, 10 JAN. Film Educatie Nederland (FEN) organiseert op 18 januari in Cinemec in Ede een Nederlandse filmdag voor duizend middelbare scholieren. Tijdens de dag gaat de film Ik ook van Jou met in de hoofdrol Big Brothers' Beau van Erven Dorens in première. Doel van de dag is scholieren te interesseren voor de Nederlandse film en filmmakers in contact te brengen met hun toekomstige publiek. De filmdag is het begin van een programma van FEN voor basis- en middelbare scholen. (ANP)

Amerikaanse prijzen

Door onze kunstredactie
LOS ANGELES, 10 JAN. De Amerikaanse vereniging van filmcritici heeft de prijs voor de beste film van het jaar 2000 gegeven aan YiYi van de Taiwanese regisseur Edward Yang. In de catagorie beste buitenlandse film is daarom geen prijs uitgereikt. Het American Film Institute heeft voor het eerst ook prijzen uitgereikt. Traffic en Erin Brockovich behoren volgens het prestigieuze instituut tot de beste Amerikaanse films van 2000.

Winslet op dieet

LONDEN, 10 jan. De Engelse actrice Kate Winslet (25) is voor het eerst in haar leven op dieet. De actrice, ster van onder meer Titanic, geeft toe altijd te hebben gezegd niet op dieet te gaan. Toch wil ze nu graag wat afslanken, omdat ze anders bang is dat ze geen werk meer krijgt. (ANP)

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad