U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Chutney Popcorn
R E G I E : Nisha Ganatra
M E T : Nisha Ganatra, Jill Hennessy, Cara Buono, Sakina Jaffrey, Madhur Jaffrey, Nick Chinlund, Ajay Naidu

In: 8 theaters

Komedie voor twee minderheden

Door HANS BEEREKAMP
Met een vies gezicht kijkt een slanke blonde schoonheid (Jill Hennessy) de andere kant op, wanneer ze een met sperma gevulde pipet inbrengt bij haar mollige Indiase partner (Nisha Ganatra). Het beoogde publiek zal veel plezier hebben bij Chutney Popcorn, een geheel door vrouwen gemaakte onafhankelijke New-Yorkse komedie, die maar liefst twee minderheden tegelijk bedient.

De jonge regisseur Nisha Ganatra (Vancouver, 1973) kon geen Indiaas- Amerikaanse actrice bereid vinden de lesbische hoofdrol te spelen, dus deed ze het maar zelf, met overtuigingskracht en charme.

Chutney Popcorn is een sympathieke kleine film, die een beetje struikelt over gebrek aan ambitie. De met gevoel voor authenticiteit en timing gemaakte komedie bestrijdt vooroordelen over Amerikanen van Indiase afkomst en over lesbiennes, maar gaat desondanks stereotypering niet uit de weg. Het probleem is voornamelijk dat de observaties van overbezorgde moeders, etnische hypocrisie, onvruchtbare huisvrouwen, lesbische draagmoeders en politiek-correcte opvattingen in zorgvuldig bedachte sketches hard hun best doen om aardig en prettig te blijven. Het idioom van Chutney Popcorn is dat van een multiculturele sitcom, die mikt op glimlachend amusement. Daar is niets op tegen, maar het lijkt treurig, wanneer zo'n tandenloze satire in Amerika verwelkomd wordt als hoogtepunt van de independent cinema. Ganatra lijkt niet zozeer een alternatief te willen bieden voor Hollywood, maar er zo snel mogelijk als regisseur binnengehaald te willen worden.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad