U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Bloody Angels (1732 Høtten)
R E G I E : Karin Julsrud
M E T : Reidar Sørensen, Gaute Skjegstad, Trond Høvik, Stig Hendrik Hoff, Simon Norrthon, Laila Goody, Jon øigarden

In: Kriterion, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Filmcentrum Poelestraat, Groningen

Noorse thriller over een dorp aan de Poolcirkel

Door HANS BEEREKAMP
Van de speelfilmproductie in andere kleine Europese landen weten we weinig meer. Alleen daarom al is de uitbreng van het veelbelovende debuut uit 1998 van de Noorse Karin Julsrud interessant. Natuurlijk moest de originele Noorse titel 1732 Høtten verengelst worden tot Bloody Angels, want wie kan zich wat voorstellen bij een postcode als titel van een psychologische thriller met western-trekjes.

In een dorpje ver van Oslo komt een politie-inspecteur in een rode sportauto een moord onderzoeken. Bepaald aangenaam is de kennismaking met acteur Reidar Sørensen, een kruising tussen Stellan Skarsgård en Alan Rickman, die de vreemdeling in een besloten dorpsgemeenschap met ironie en gevoel voor understatement allure weet te geven. Zijn arrogante houding wordt getart door het hermetische front van de dorpelingen, die wel eens collectief verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de misdaad die hij onderzoekt. De inspecteur sluit vriendschap met een broertje van het slachtoffer, dat ook al buitengesloten wordt door hoogblonde doerakken.

Het slot van 1732 Høtten is gewelddadig en niet erg prettig, ook in de morele implicaties. Desondanks is de weg daarheen geplaveid met voortreffelijk scènes, waarvan sommige niet snel vergeten kunnen worden. Er wordt heel erg goed gespeeld, tot in de kleinste bijrolletjes, en de sfeertekening van een politiebureau, een kroeg, een school of een bevroren beek geven de kijker een indruk van de manier waarop het er in een dorp aan de Poolcirkel uit zou kunnen zien.

Geef ons meer thrillers uit Noorwegen, Bulgarije, Letland of Slovenië, want het kan toch niet zo zijn dat alleen in Engelstalige landen goede genre-films gemaakt worden.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad