U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : The Chill Factor
R E G I E : Hugh Johnson
M E T : Cuba Gooding Jr. Skeet Ulrich, Peter Firth, David Paymer

In: 13 theaters

Een chemisch wapen wordt vervoerd in een truck vol roomijs

Door BIANCA STIGTER
In The Chill Factor moet een chemisch wapen met de naam Elvis koeler dan vijftig graden Fahrenheit (tien graden celsius) worden gehouden, anders volgt er een explosie die mensen van hun huid berooft.

De film speelt zich af op een zomerdag in de Amerikaanse staat Montana, en om Elvis koel te houden wordt hij zo lang mogelijk vervoerd in een vrachtwagen die doorgaans roomijs rondrijdt. Als de vrachtwagen het begeeft, stapt Elvis over in een boot, die van een berg naar beneden raast. Als de boot eenmaal in het water ligt, wordt het wapen er verpakt in een rugzakje achtergehangen.

The Chill Factor, het debuut van cameraman Hugh Johnson, kan alleen leuk zijn voor mensen die nog nooit een actiefilm als Speed of Broken Arrow hebben gezien en voor mensen die er al honderden hebben gezien. De eersten zullen nog opkijken van de clichés die Johnson inzet om de spanning op te voeren. De tweede groep kan zich vermaken met het voorspellen van het volgende cliché. Je zou er zelfs een spelletje van kunnen maken. Wie er de meeste raadt, mag naar een echt spannende film. Het is ook niet ondenkbaar dat iemand die het genre niet kent, de film ternauwernood zal begrijpen. Met alle onwaarschijnlijkheden uit de plot kan alleen een doorgewinterde fan uit de voeten. De hoofdrollen in The Chill Factor worden gespeeld door Cuba Gooding, die ook in deze rol de speech waarmee hij zijn Oscar voor Jerry Maguire ontving niet uit het hoofd weet te verdrijven, en Skeet Ulrich, die helemaal nergens meer aan doet denken. De interessantste bijrol is voor de wetenschapper die het wapen heeft uitgevonden. Hij wordt gespeeld door David Paymer, een acteur die al in veel films de voor de plot noodzakelijke advocaten en dokters heeft mogen spelen. Hoe zou het nou zijn om zinnen uit te spreken als 'Ik heb een nieuwe moleculaire configuratie uitgevonden. Ik heb de atomen van de ene kant van het mole cuul verwijderd en ze aan de andere kant weer vastgeplakt'?

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad