U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
IJzer breken zonder handen

DANIELLE PINEDO
De VPRO heeft sinds kort zijn eigen Pieter Storms. Hij luistert naar de naam Frans Bromet en gebruikt, anders dan zijn SBS6-collega, geen lichamelijk maar verbaal geweld om controversiële praktijken aan het daglicht te brengen.

De maker van veelgeroemde series als Buren, Gemeenschap & Goederen, De Opvoeding en Veldpost (waarvoor hij en Peter van Ingen de Zilveren Nipkowschijf 1997 ontvingen) gaat ook in de 20-delige serie Het Algemeen Belang op zoek naar smeulende conflicten. Ditmaal niet tussen partners, gezinsleden of buurtbewoners, maar tussen gemeenteraden en hun onderdanen. Uiteraard op de Bromet kenmerkende wijze: door te zuigen en op te hitsen. Maar nooit De Waarheid uit het oog verliezend.

Het Algemeen Belang is een serie over de problemen rond het nijpende ruimtegebrek in ons land. Of, zoals Bromet bij aanvang van iedere aflevering zegt: "Het lijkt er sterk op dat de gemiddelde Nederlander niet erg van veranderingen houdt. Hoe is anders te verklaren dat elke nieuwe bestemming van een stuk grond in de straat of in het dorp aanleiding is tot strijd. Strijd tussen de omwonenden van de bestemming en de gemeentelijke autoriteiten die volgens de tegenpartij blind en doof hun zin proberen door te drijven, zogenaamd in het algemeen belang."

Met dat woordje 'zogenaamd' is alles gezegd. Want anders dan bij series als Gemeenschap & Goederen, waar Bromet zich als ondervrager nog tamelijk onpartijdig opstelde, laat hij in Het Algemeen Belang van meet af aan blijken waar zijn sympathie ligt: bij de bewoners. "En dat doet u zonder morren?" vraagt hij aan C. van der Leur, een bewoonster van de Meester de Boerlaan, die haar huis aan de gemeente Deventer verkocht, omdat die haar straat tot toekomstig bedrijvengebied heeft verklaard. "Ik heb geen keus", antwoordt Van der Leur, die een ton van de bank moest lenen voor de koop van een nieuw huis.

In totaal komen drie bewoners van de Meester de Boerlaan aan het woord, met ieder een eigen antwoord op de gemeentelijke plannen. Postbode Bouwhuis, geboren en getogen in de wijk, kocht een huis schuin tegenover zijn huidige woning, bang om uit zijn vertrouwde buurt verjaagd te worden. "Mijn vrouw ging kapot aan alle onzekerheid", verklaart hij zijn beslissing. Net als zijn buurvrouw moest hij zijn hypotheek verhogen. Hij kreeg "ietsies minder" voor zijn huis dan Van der Leur, "maar ja, haar man heeft het een en ander verbouwd." De derde belanghebbende is Geert van der Veer. Zijn vrouw en hij weigeren het pand te verkopen: "Wij gaan door tot het bittere eind." Wethouder Hiemstra krijgt er namens de bewoners van Bromet van langs. "Wat verstaat u precies onder 'algemeen belang', vraagt de programmamaker Hiemstra, om vervolgens te concluderen dat de term een eufemisme is voor 'gemeentelijk belang'. En: "Wat verstaat u onder 'gewoon taxeren' als de makelaar onder contract van de gemeente staat?" Ook wil hij weten of er volgens de wethouder zoiets als 'emotionele meerwaarde van een huis' bestaat. "Ja", antwoordt deze, "maar die nemen wij niet mee in ons onderhandelingsresultaat." Dat de onderhandelingsruimte van de gemeente niet oneindig is wil Hiemstra wel toegeven. Maar hoe groot precies? "Daar ga ik niet over."

Het Algemeen Belang, Ned.3, 21.00-21.30u.

NRC Webpagina's
2 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad