U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Gossip
R E G I E : Davis Guggenheim
M E T : James Marsden, Lena Headey, Norman Reedus, Kate Hudson, Marisa Coughlan, Sharon Lawrence, Eric Bogosian, Edward James Olmos, Joshua Jackson

In: 28 theaters

Studenten in Manhattan

Door HANS BEEREKAMP
Spannende films over ondeugende studenten spelen zich meestal af op een campus, in overbevolkte kamertjes en op de trappen van het hoofdgebouw, met zicht op een gazon vol figuranten.

Gossip, het door Joel Schumacher geproduceerde filmdebuut van televisieregisseur Davis Guggenheim, breekt met die traditie. Deze studenten communicatiewetenschap wonen in een loft in Manhattan en bezoeken de hipste clubs. De film moet het dan ook eerder van de modieuze vormgeving hebben dan van enige geloofwaardigheid van het scenario.

Het trio onbekenden in de hoofdrol waant zich ver verheven boven de rest van de wereld. Als wetenschappelijk projectje over geruchtvorming lanceren ze een vals bericht over hoe een kuise, gehate studiegenote haar maagdelijkheid verloor. De drie loftdelers hebben aanvankelijk succes, maar al snel leiden tamelijk onbegrijpelijke verwikkelingen tot grote tegenstellingen in hun hautaine camaraderie. In dat opzicht lijkt de film nog het meest op Shallow Grave vermengd met Scream.

In de ongemakkelijk aanvoelende genre-mix weet de Britse actrice Lena Heady zich relatief het best te handhaven. Ondanks de merkwaardige teksten die de film haar in de mond legt, blijft ze prettig gezelschap, en het enige gezicht dat je onthoudt. Voor het overige wordt Gossip bevolkt door akelige mensen, met rancuneuze motieven en een ondanks het vernisje van jeunesse dorée tuttige instelling. Ze roddelen over niks en maken daar veel drukte over.

NRC Webpagina's
13 DECEMBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad