U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Nederlands Filmfestival lonkt naar Ketelhuis

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 29 NOV. Na de Rotterdamse film commissioner J. van Heijningen, die verhuizing naar de Maasstad voorstelde, lonkt nu ook het Nederlands Filmfestival naar het door dreigend subsidiegebrek in moeilijkheden verkerende Ketelhuis, filmtheater voor de Nederlandse film en televisie. In een open brief aan de Amsterdamse kunstwethouder S. Bruines acht festivaldirecteur M. Berkel 'het voortbestaan van Het Ketelhuis van het grootste belang voor de Nederlandse filmcultuur' en biedt aan het theater in intensieve samenwerking te gaan programmeren. A. de Ronde, directeur van Het Ketelhuis, is zelf nog niet benaderd, maar zegt het aanbod van kennis en contacten niet nodig te hebben: "We zijn blij met de steunbetuiging, maar de brief zegt meer over de behoeften van het Nederlands Filmfestival dan over die van Het Ketelhuis."

Europese filmprijzen

Door onze kunstredactie
LONDEN, 29 NOV. De acteurs Richard Harris, Jean Reno en Roberto Benigni krijgen een prijs van de Europese Filmacademie. De Ierse acteur Harris krijgt een lifetime achievement award. De Franse acteur Reno en de Italiaan Benigni worden geëerd wegens hun bijdrage aan de wereldcinema. De prijzen worden op 2 december in Londen uitgereikt. Tijdens dit gala zal ook Europese Oscars worden uitgereikt. In de categorie korte film is De Zone van Ben van Lieshout genomineerd.

Laatse rustplaats James Mason

GENEVE, 29 NOV. De Amerikaanse acteur James Mason, die zestien jaar geleden overleed, heeft eindelijk zijn laatste rustplaats gevonden. Masons kinderen begroeven zijn as vrijdag op een Zwitserse begraafplaats. James Mason was de ster van films als Lolita en A Star Is Born. De kinderen van Mason vechten sins zijn dood in 1984 met Masons tweede vrouw Clarissa Kaye over de erfenis. Mason liet al zijn bezit, dat geschat wordt op 15 miljoen pond, aan haar na. Toen Kaye zes jaar geleden overleed, vermaakte zij haar vermogen aan een stichting. Volgens de kinderen van Mason is het geld bestemd voor aanhangers van Sai Baba, een Indiase goeroe. Masons kinderen hopen nog steeds een deel van de erfenis in handen te krijgen. (Reuters)

NRC Webpagina's
29 NOVEMBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad