U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Havenfilms in Rotterdam

Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 15 NOV.Het International Film Festival Rotterdam, dat volgend jaar op 24 janauri begint, brengt onder meer een programma met films over havensteden. 'On the waterfront' bevat zowel klassiekers als On the Watrefront van Elia Kazan en Querelle van Fassbinder, als nieuwe films, waaronder Freedom van Sharunas Bartas. Daarnaast heeft het festival tien filmers opdracht gegeven een videodagboek bij te houden in een havenstad. Uitgenodigd zijn onder meer Lou Ye (Sjanghai), Nathalie Alonso Casale (Sint Petersburg) en Jem Cohen (New York). Het programma is de bijdrage van het festival aan Rotterdam Culturele Hoofdstad. Een van de 'filmmakers in focus' op het festival is de Zweedse regisseur Roy Andersson. Andersson maakt bijna uitsluitend in zijn studio in Stockholm films zonder script. Voor zijn nieuwste film schreef Benny Andersson (Abba) de muziek.

Indiase filmster Rajkumar vrij

BANGALORE, 15 NOV. De Indiase filmster Rajkumar is vandaag na meer dan honderd dagen gevangenschap vrijgelaten door de gangster die hem vasthield en naar Erode is gebracht. Erode ligt in de deelstaat Tamil Nadu, vlak naast de ondoordringbare jungle waar de meest gezochte bandiet van het land, Koose Muniswamy Veerappan, de 72-jarige acteur vasthield. Bronnen binnen de regering beweren dat de populaire acteur is vrijgelaten dankzij onderhandelingen van zijn familie en de filmindustrie met de bandiet. Volgens andere bronnen is Rajkumar vrijgelaten vanwege zijn slechte gezondheid. Veerappan eiste de vrijlating van 56 kameraden in ruil voor Rajkumar. Dit werd door een Indiase rechtbank voorkomen. Rajkumar, die meer dan 210 films op zijn naam heeft staan, werd op 30 juli samen met drie anderen door Veerappan gegrepen. (Reuters)

Prijs voor Varda

Door onze kunstredactie
LONDEN, 15 NOV. De prijs voor de beste Europse documentaire is gewonnen door Les glaneurs et la glaneuse van Agnes Varda. De prijs wordt toegekend door de Europese Filmacademie. Les Glaneurs zal op het International Documentary Film Festival te zien zijn.

NRC Webpagina's
15 NOVEMBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad