U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Nieuwe competitie op IDFA

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 25 OKT. De komende, dertiende editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) is waarschijnlijk de laatste waarop nog een gescheiden competitie voor film- en videodocumentaires plaats heeft.

Festivaldirecteur Ally Derks zei gisteren op een persconferentie in het Filmmuseum dat het onderscheid tussen op film en op video gemaakte documentaires tegenwoordig te verwaarlozen is. Volgend jaar hoopt zij de prijs voor de beste film, de Joris Ivens Award, en de prijs voor de beste video, de Zilveren Wolf, te vervangen door twee aparte competities voor lange en korte documentaires. Volgens Derks is de enige reden dat er nu nog onderscheid wordt gemaakt tussen film en video dat de projectiemogelijkheden voor video in de City bioscoop nog niet optimaal zijn. Derks hoopt nog steeds op de oprichting van een Nationaal film- en documentairetheater aan de Amsterdamse Marnixstraat. Het IDFA wil daarin samenwerken met het Filmmuseum. De vierkoppige festivalleiding solliciteerde onlangs naar de functie van directeur van dit museum.

Het IDFA, dat dit jaar op 22 november begint met een vertoning van Ajax - Daar hoorden zij engelen zingen van Roel van Daalen, kreeg van haar voornaamste subsidiegevers structureel een hoger bedrag toegekend. De Amsterdamse Kunstraad adviseert de gemeente de subsidie van het festival met 200.000 te verhogen tot 675.000 gulden. Het ministerie van OCenW verhoogde zijn bijdrage tot 840.000 gulden. De IDFA begroting voor dit jaar bedraagt 2,9 miljoen gulden.

Het festival vertoont 200 films in elf secties. Onder de achttien documentaires die strijden om de Joris Ivens Award zijn drie Nederlandse films: Desi van Maria Ramos, De zee die denkt van Gert de Graaff en de openingsfilm. In de videocompetitie zijn Hollandse helden van Paul Cohen en Martijn van Haalen, en De droom van de beer van Cherry Duyns opgenomen. Speciale aandacht is er voor documentaires uit Iran en voor het internet. In Paradiso zal drie avonden worden gediscussieerd over documentaires en nieuwe media.

NRC Webpagina's
25 OKTOBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad