U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Girl, Interrupted
R E G I E : James Mangold
M E T : Winona Ryder, Angelina Jolie, Whoopi Goldberg, Vanessa Redgrave, Jared Leto, Clea Duvall, Brittany Murphy

Uitgebracht op huurvideo door Columbia Tristar

Gekke meisjes hebben het gezellig in de kliniek

Door BIANCA STIGTER
Susanna Kaysen is een gek wiens gekte over is zodra ze in het gekkenhuis belandt. Heel erg gek was ze daarvoor ook al niet. Ze viel in slaap tijdens haar diplomauitreiking, deed het een keer met een vriend van haar vader en wordt soms overmand door herinneringen - van dat slapen en die seks weet de kijker omdat ze als herinneringen worden gepresenteerd als Susanna in een taxi op weg is naar een psychiatrische inrichting in de bossen rondom Boston.

Zo komen we er ook achter dat Susanna een zelfmoordpoging heeft gedaan en dat de film zich eind jaren zestig afspeelt. Terwijl ze in een ambulance ligt, zegt een stem: "Maybe I was crazy. Maybe it was just the sixties. Maybe I was just a girl, interrupted." De rest van de film speelt zich af in de psychiatrische inrichting, op een afdeling waar vooral jonge vrouwen wonen, bij wie allemaal een steekje los zit. De een heeft een verbrand gezicht, de ander kijkt graag naar The Wizard of Oz, een derde is anorexisch, een vierde eet alleen maar gebraden kip. De meesten lijken niet erg onder hun kwaal te lijden. Het personeel is niet streng maar lief. Het ergste dat de meisjes kan overkomen is dat er iemand naast hen komt zitten als ze in het bad hun benen scheren. Het lijkt wel alsof de inrichting een gezellige kostschool is voor poor little rich girls.

Een film met dat uitgangspunt had best interessant kunnen worden, en misschien was het ook wel zo in de memoires van Susanna Kaysen waarop de film is gebaseerd. Je krijgt het vermoeden dat die heel dromerig en delicaat wereldvreemd zijn. Maar regisseur James Mangold wilde van Girl, Interrupted ook nog een One Flew over the Cuckoo's Nest met meisjes maken. Sommige scènes zijn wel heel letterlijk door de film van Milos Forman geïnspireerd. Het zijn gemeenplaatsen geworden waaraan Mangold, die eerder beter op dreef was in Heavy en Cop Land, niet veel mee weet te doen. Sjoemelen met medicijnen, een uitstapje waarbij de gekken worden geconfronteerd met de gewone wereld, het zijn in deze film fletse gebeurtenissen. In Girl, Interrupted heeft het door Vanessa Redgrave en Whoopi Goldberg gespeelde personeel bovendien het beste met de patiënten voor, waardoor hun opstandig gedrag al te futiel lijkt.

Susanna wordt gespeeld door Winona Ryder, die ook een van de producenten was van de film. Ze wordt, ree-ogen incluis, van het doek gespeeld door Angelina Jolie met de volle lippen. Maar Jolie speelt dan ook een vrouwelijke McMurphy, het personage van Jack Nicholson in One Flew over the Cuckoo's Nest. De flamboyante gek die zegt waar het op staat is echt een personge om een Oscar te winnen. Jolie speelt het prototype vaardig en kreeg dan ook een Oscar voor haar rol. Het best wordt echter gespeeld door Brittany Murphy, de zielige vriendin van Alicia Silverstone in Clueless. Murphy is de enige die in Girl, Interrupted de ellende van haar aan doening weet te suggereren.

NRC Webpagina's
25 OKTOBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad