U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Documentaire profiteert van fiscaal voordeel

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 11 OKT. Voor het eerst biedt een commanditaire vennootschap (cv) Nederlandse investeerders de mogelijkheid fiscaal voordeel te behalen door participatie in de productie van een documentaire. De fiscale stimuleringsmaatregelen worden nu aangewend voor het vervaardigen van The Year Zero - een indiaanse visie op onze toekomst van regisseur Wiek Lenssen. De cv is een initiatief van productiemaatschappij Jura Film (Jan Heijs en Ruud Monster). Er worden 111 participaties van minimaal 10.000 gulden gezocht, voor een film over een bijeenkomst in de Amazone van meer dan vierhonderd indianenstammen. 'Winstdeling met indiaanse volkeren' wordt in de brochure in het vooruitzicht gesteld.

Irene Bignardi naar Locarno

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 11 OKT. De Italiaanse filmrecensente Irene Bignardi (57) is gevraagd directeur te worden van het filmfestival van Locarno. Bignardi, sinds 1989 filmredacteur van het dagblad La Repubblica, en daarvoor directeur van het kleine science fictionfestival van Cattolica, zal naar verwachting besluiten om de opvolger te worden van Marco Müller. De voormalige festivaldirecteur van Rotterdam had in augustus zijn ontslag in Locarno ingediend. Tot 1996 was Bignardi ook als programmeur betrokken bij het filmfestival van Venetië.

Wajda coupeert zijn eigen film

WARSCHAU, 11 OKT. De Poolse regisseur Andrzej Wajda heeft een nieuwe versie gemonteerd van zijn film Het land van de grote belofte (Ziemia obiecana) uit 1975. De verfilming van een roman van de Poolse Nobelprijswinnaar Wladyslaw Reymont over de sociale verhoudingen in odz aan het einde van de 19de eeuw werd destijds voor een Oscar genomineerd. Met name de geruchtmakende scène van een orgie is door de 75-jarige Wajda alsnog gecoupeerd, tot ongenoegen van hoofdrolspeler Daniel Olbrychski. 'Indertijd was het draaien van die scène een moedige daad, tegen de morele censuur. Nu is de cinema overspoeld met erotiek, en vind ik dat het niets meer bijdraagt,' aldus Wajda. De coupures zouden geen betrekking hebben op de verbeelding van joodse woekeraars, die Wajda beschuldigingen van antisemitisme opleverden (AFP).

NRC Webpagina's
11 OKTOBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad