U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Pokémon 2: The Power of One (Pokémon 2: Op eigen kracht)
R E G I E : Kunihiko Yuyama.
M E T : de Nederlandse stemmen van Christa Lips, Victor van Swaaij, Filip Bolluyt

In: 108 theaters

Pokémon 2 is opnieuw onzinnig

Door HANS BEEREKAMP
Net als eerder dit jaar Pokémon: The First Movie is Pokémon 2: The Power of One een Amerikaanse bewerking van een Japanse tekenfilm, die hier Nederlands nagesynchroniseerd is.

En opnieuw gaat aan de korte hoofdfilm een lange voorfilm vooraf, waar kleine kinderen relatief het meeste plezier aan zullen beleven. In Pikachu's Rescue Adventure (22 minuten) wordt niet gesproken, en buitelen de Pocket Monsters, bijna abstracte geometrische figuurtjes, zorgeloos over elkaar heen, onder het uitstoten van piep- en knorgeluiden. Het is onbekommerde peutertelevisie zonder zelfs maar de intentie van drama of andersoortige inhoud.

De hoofdfilm daarentegen wil wel degelijk beleren, en bevat nogal wat griezelige elementen. Boze machten - aangevoerd door de ultieme verzamelaar van Pokémonkaarten - willen zich meester maken van de vogels van Vuur, Bliksem en IJs, en zodoende het legendarische evenwicht in de wereldorde verstoren. Gelukkig komt er net een boot aangevaren over de Stille Zuidzee, met aan boord de jonge Pokémon-trainer Ash. Door deel te nemen aan een gemaskerde cultus op een Pokémoneiland kan hij op eigen kracht de vernietiging van de aarde voorkomen.

Als de Amerikaanse versie verbetering heeft aangebracht in de begrijpelijkheid van het verhaaltje, dan zou je bijna nieuwsgierig worden naar de originele Japanse versie. Er valt nog steeds weinig logica in te ontdekken in deze potpourri van mythologie, new age- milieugezwatel en exploitatie van de kindermarkt. Maar Nintendo, de leverancier van de Pokémon-rage, heeft een goudader aangeboord: ook voor deze film van niks zal menige ouder weer zonder morren minstens twee kaartjes kopen, want zonder begeleiding kun je je kleuter er niet naar laten kijken.

NRC Webpagina's
11 OKTOBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad