U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : The Road to El Dorado
R E G I E : Eric 'Bibo' Bergeron en Don Paul

In: 74 theaters (Nederlandse versie) en The Movies en Pathé Arena, Amsterdam; Molenstraat 3, Wageningen; Hollywoud 1, Woudrichem (originele versie)

Conquistadores knus getekend

Door DANA LINSSEN
Dat het paard Altivo niet praat, valt eerst helemaal niet op, zo rijk zijn de gelaatsuitdrukkingen die hij op zijn gezicht getekend heeft gekregen in de nieuwste DreamWorks (The Prince of Egypt) animatiefilm voor kinderen: The Road to El Dorado.

En hoewel het altijd aardig kan zijn om paarden en bloemblaadjes te horen praten en zingen in tekenfilms, is het ook wel weer eens winst als ze dat niet doen, want met behulp van een potlood en een computer kunnen ze nog veel meer als ze even hun mond houden.

Die simpele herontdekking van het getekende beeld is de echte vondst in The Road to El Dorado. De film is gebaseerd op de mythe van de gouden stad El Dorado, die ten tijde van de ontdekkingsreizen van Columbus rondzong, maar kan zich anders dan bijvoorbeeld Pocahontas of The Prince of Egypt alle historische vrijheden permitteren die het maar wenst. Dat zeevaarder Hernando Cortes daarbij de Nieuwe Wereld zonder een druppeltje bloedvergieten betreedt, is overigens wel erg bezijden de waarheid, maar slim is zijn aandeel in de film dan ook beperkt tot dat van veerman van de twee verstekeling-helden Tulio en Miguel. Hun film-El Dorado is een gestileerde supermix van diverse Midden-Amerikaanse indiaanse motieven, gladgestreken tot onschuldige geometrische figuren waar de wrede en duistere kantjes vanaf zijn gevijld. Even opgewekt zijn de twee hoofdpersonen Tulio (Kevin Kline/Kasper van Kooten) en Miguel (Kenneth Branagh/Peter Paul Muller) die zich al gokkend, zwaardvechtend en vol verbale spitsvondigheden een weg banen door een groener dan groen oerwoud, dat zo uit de penseel van Rousseau le Douanier is gevloeid. Het thema van de twee blanken die als godenzonen in een verborgen paradijs worden binnengehaald en waarvan de één voor de materiële en de ander voor de spirituele rijkdom van de afgesloten gemeenschap kiest, is door deze visuele knusheid naar de achtergrond vervlakt. The Road to El Dorado is een onvervalste buddy-film waarin alleen trouw en vriendschap op gouden hoeven marcheren.

NRC Webpagina's
11 OKTOBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad