U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Gezondheidsplein

Gezondheidsnet

Ziekenhuis.nl


Reageerbuisbaby moet leven van zusje redden

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 OKT. De ouders van een Amerikaans meisje dat lijdt aan een ernstige erfelijke ziekte hebben - met behulp van genetische selectie - een reageerbuisbaby verwekt die cellen heeft die hun dochter kunnen genezen.

Het jongetje, Adam, is op 29 augustus geboren in een ziekenhuis in Denver. Bloedcellen uit zijn navelstreng zijn geïmplanteerd in het beenmerg van zijn 6-jarige zusje, Molly. Artsen schatten de overlevingskans van het meisje, dat zonder ingreep vermoedelijk voor haar achtste zou zijn gestorven, nu op meer dan 85 procent.

De verantwoordelijke arts, John Wagner van de universiteit van Minneapolis, erkent dat er een grens is gepasseerd. Nooit eerder werden embryo's geselecteerd op iets anders dan mogelijke genetische afwijkingen. "Een van de redenen om dit verhaal in de openbaarheid te brengen is dat mensen zich bewust moeten zijn van de mogelijkheden", zei Wagner. "Willen we in de toekomst baby's op andere criteria selecteren, zoals grootte en intelligentie?"

Dochter Molly lijdt aan Fanconi amenie, een stofwisselingsziekte die de aanmaak van beenmerg verstoort. De meest succesvolle mogelijkheid voor genezing was implantatie van gezonde beenmerg-stamcellen van iemand met een vergelijkbaar afweermechanisme. De kans is het grootst dat je die in de naaste familie vindt.

De ouders, beiden drager van een foute en goede versie van het Fanconi- gen, wilden meer kinderen maar wisten dat de kans op een kind met de ziekte 25 procent was. Pre-implantatie diagnostiek (PID) maakte het mogelijk om hun embryo's voorafgaand aan een IVF-behandeling te laten onderzoeken op de aanwezigheid van de ziekte. Ze gaven de onderzoekers toestemming om ook te kijken of de afweer overeenkwam met die van Molly. Bij de laatste poging bleek één van de vijftien embryo's zowel gezond te zijn als de juiste afweer te hebben.

De ouders zeiden dat ze toch al van PID gebruik maakten omdat ze een gezonde baby wilden. "Het doet hem geen pijn om zijn zusje te redden", aldus Molly's moeder.

Anti-abortusgroepen zijn verontwaardigd. "Adam was het vijftiende embryo, wat betekent dat veertien mensen vóór hem zijn gedood. In wezen heeft een man in een witte jas deze mens op de wereld gezet als middel voor een bepaald doel", aldus een woordvoerder van de organisatie Life. Volgens Jeffrey Kahn, directeur van het Centrum voor Bio-ethiek in Minneapolis, dreigt het krijgen van een kind iets te worden als "het aanschaffen van een nieuwe auto, waarbij je zelf de accessoires kunt bepalen".

Charles Strom, directeur van het instituut waar het genetisch onderzoek is gedaan, noemt de reacties overdreven. "Ouders hebben allerlei redenen om een kind te krijgen: om hun huwelijk te redden, om de familienaam voort te zetten", aldus Strom. "Dit is het meest gewilde kind dat ik ooit heb meegemaakt."

NRC Webpagina's
4 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad