U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Satellietexploitant krijgt notering aan Amsterdamse beurs


De Amsterdamse beurs heeft er per vandaag een nieuw fonds bij, New Skies Satellites. De exploitant van satellieten voorziet grote groei in de vraag naar communicatiecapaciteit van internetbedrijven.

Door DOUWE DOUWES

ROTTERDAM, 4 OKT. New Skies Satellites (NSS) heeft vandaag een notering aan de Amsterdamse beurs gekregen. Voor 10,30 euro per stuk werden 28,5 miljoen nieuwe aandelen in de verkoop gedaan, waarmee het kapitaal met 22 procent vergrootte. De stukken kwamen vanmiddag op dezelfde koers in de notering.

NSS heeft weinig binding met Nederland. Het hoofdkantoor is weliswaar gevestigd in Den Haag, maar de leiding van het bedrijf bestaat grotendeels uit Amerikanen en de enige aandeelhouders waren tot vandaag telecombedrijven uit de hele wereld.

NSS is voortgekomen uit Intelsat, een internationaal samenwerkingsverband van telecombedrijven die gezamenlijk satellieten exploiteren. Intelsat werd eind jaren zestig opgericht om de hoge investeringen te delen die gepaard gaan met de bouw en lancering van kunstmanen. Intelsat exploiteert zeventien satellieten, die onder andere telecombedrijven in staat stellen hun internationale verbindingen te onderhouden.

Een aantal jaren geleden vond met name de Amerikaanse regering dat Intelsat te weinig concurrentie ondervond. De enige andere aanbieder van capaciteit op commerciële satellieten die een mondiale dekking had was PanAm Satellites. Daarom werd besloten een bedrijf op te richten dat met Intelsat en PanAm moest gaan concurreren.

Eind 1998 werden vijf satellieten en de bijbehorende klanten uit Intelsat losgemaakt en kon NSS beginnen. Het bedrijf werd volgens commercieel directeur Rudo Jockin niet in de Verenigde Staten gevestigd, omdat dat al de thuisbasis van Intelsat was. De grote Europese landen, ook grote aandeelhouders van Intelsat, kibbelden onderling zo langdurig dat uiteindelijk Nederland als vestigingsplaats uit de bus kwam.

De aandeelhouders van Intelsat, 182 telecombedrijven uit 143 landen variërend van Kazachstan tot Fiji, waren tot gisteren de enige aandeelhouders van NSS. KPN, de enige Nederlandse aandeelhouder, heeft een belang van 1,13 procent in Intelsat, en dus ook in NSS. De grootste aandeelhouder is het Amerikaanse Satcom met een belang van 19,84 procent.

De belangrijkste klanten van NSS zijn telecombedrijven. Wel maken steeds meer internetproviders ook gebruik van de satellieten van het bedrijf. Daarnaast zijn omroepen grote huurders van capaciteit op de kunstmanen van NSS. Zo hebben de Olympische Spelen in Sydney een hoop handel gegenereerd. Het grote voordeel van dataverkeer via satellieten is dat ze een groot dekkingsgebied hebben. Gaat verkeer via vaste lijnen altijd van één punt naar een ander punt, vanuit een satelliet kunnen allerlei bestemmingen worden bereikt. Jockin: "Zet een schotel neer en je bent in business."

Nadelen heeft dataverkeer via satellieten natuurlijk ook: het is duur en technisch complex. Een kunstmaan die op 36 kilometer hoogte vliegt is moeilijk te repareren als er iets kapot gaat.

Vorig jaar leed NSS een verlies van 2,1 miljoen dollar (5,25 miljoen gulden) op een omzet van 136 miljoen dollar (299 miljoen gulden). Het bedrijf verwacht met name groei in de capaciteit die het aan televisiemaatschappijen verhuurt en ook internetbedrijven zullen nog flink wat extra omzet gaan genereren, is de hoop in Den Haag. Jockin geeft een voorbeeld: "Een internetbedrijf in India kan via onze satellieten rechtstreeks inhaken op de ruggengraat van het Amerikaanse internetverkeer. Het hoeft daarvoor geen gebruik meer te maken van de krakkemikkige telecomlijnen van India zelf."

New Skies Sattellites wil niet zeggen wat het gaat doen met de bijna 300 miljoen euro die het met zijn beursgang ophaalde. Mogelijk wordt daar de expansie mee bekostigd. De onderneming heeft twee satellieten in bestelling bij het Amerikaanse luchtvaartconcern Lockheed-Martin. Inclusief hun lancering per Arianeraket kosten die zo'n 500 miljoen dollar (1,25 miljard gulden).

NRC Webpagina's
4 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad