U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Media spelen cruciale rol in machtsstrijd


De eerste scheuren in de propaganda-apparaat van de Joegoslavische president Milosevic geven de oppositie hoop, maar het gewraakte regiem is daarmee nog niet het zwijgen opgelegd.

Door onze correspondent RENÉE POSTMA

BOEDAPEST, 4 OKT. "Milosevic is de media nog niet helemaal kwijt, maar het staat wel te gebeuren." Hari Stajner is directeur van het onafhankelijke Media Center in Belgrado. Tot zijn grote verbazing zag hij deze week een groep journalisten van het regeringsblad Politika verschijnen. Of ze op het Media Center mochten vergaderen over objectieve berichtgeving. "Ze hebben een brief opgesteld waarin ze de leiding van Politika vragen het redactiebeleid te veranderen."

Stajner geeft toe dat het tekenen van een petitie nog geen machtswisseling betekent, maar hij noemt de actie van de afvalligen wel een belangrijke stap. "Het dagblad Politika, de staatsradio en - televisie RTS, dat zijn instanties die dertien jaar lang voor honderd en één procent in handen waren van de staatspropaganda." De eerste scheuren geven hoop, zeker bij Politika dat volgens Stajner op de Balkan in het verleden als een instituut gold waar iedere journalist wilde werken. "Iedereen wil Politika graag in zijn oude glorie herstellen."

De media zijn cruciaal voor de uitkomst van de machtsstrijd tussen Milosevic en zijn volk. Stajner: "Hij kwam dertien jaar geleden aan de macht omdat hij zich realiseerde hoe belangrijk de rol van de media is. Hij heeft zich onmiddellijk meester gemaakt van de belangrijkste kranten en de staatsradio- en televisie RTS. Dat juist op dat front scheuren te zien zijn, betekent dat zijn macht wankelt."

Niet alleen journalisten van Politika, maar ook van het officiële persbureau Tanjug en de genoemde staatsradio en -televisie ondertekenen petities die objectieve berichtgeving eisen. Maar daarmee is het propaganda-apparaat van het regiem nog niet tot zwijgen gebracht.

Redactrice Bojana Karavidic van Radio Novi Sad, onderdeel van de staatsradio, vertelt dat bij haar zender tweehonderd mensen ook zo'n petitie over objectieve berichtgeving hebben getekend. Ze zijn in staking, de uitzendingen worden gevuld met oud materiaal. De stakers hebben wel een paar minuten zendtijd gekregen om uit te leggen wat er aan de hand is. Karavidic klinkt erg voorzichtig. De stakers willen eerst van een advocaat horen wat hun positie is voor ze verder gaan. "U moet weten dat wij economisch volkomen afhankelijk zijn van onze banen."

Uitzendingen overnemen en de directie van Radio Novi Sad wegsturen is er dan ook niet bij. De televisie van Novi Sad heeft eerder deze week wel korte tijd 'ander' nieuws uitgezonden, maar daar is sinds dinsdag de oude staatspropaganda weer terug.

Toch heeft het grootste deel van Servië toegang tot onafhankelijke berichtgeving. Na de protestgolf in de winter van 1996-1997 waarin erkenning geëist werd van de uitslagen van lokale verkiezingen (eveneens gemanipuleerd door het regiem) kwamen de meeste lokale staatszenders onder strakke leiding van het regiem. Tegelijkertijd ontstonden er nieuwe commerciële zenders die via het netwerk van onafhankelijke media (ANEM) wel onafhankelijk nieuws begonnen uit te zenden. In provinciesteden als Cacak, Kraljevo, Kragujevac en Nis, waar dagelijks tienduizenden mensen op de been komen, is de nieuwsvoorziening wat dat betreft geen probleem.

In Belgrado dat tijdens de vorige protestgolf bediend werd door het onafhankelijke radiostation B-92 (inmiddels B2-92) en door Studio B televisie, is dat wel het geval. "Belgrado is wat dat betreft een zwart gat", vertelt Stajner van het Media Center. B2-92 is alleen via het internet en de satelliet te ontvangen en dat is voor gewone mensen nauwelijks te doen. Studio B heeft zijn onafhankelijkheid verloren.

De inwoners van Belgrado hebben daarentegen wel weer beschikking over een groot aantal onafhankelijke dagbladen als Danas en Glas Javnosti, maar die zijn natuurlijk veel minder actueel danradio- of televisiestation. Gebrek aan informatie is daarom volgens sommige waarnemers één van de redenen dat de protesten tegen de weigering van Milosevic om zijn verkiezingsnederlaag te erkennen, in Belgrado veel minder bijtend zijn dan in de provinciesteden.

NRC Webpagina's
4 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad