U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Europese Unie

Plan Europese Commissie

Meer keuze bij beleggen pensioengeld

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 3 OKT. De Europese Commissie wil pensioenfondsen in de Europese Unie meer vrijheid geven om in aandelen en in vreemde valuta te beleggen. Eurocommissaris Frits Bolkestein (Interne Markt) komt volgende week met een vergaand voorstel voor een ontwerp-richtlijn.

De pensioenhervorming was al tijdens de zittingsperiode van de vorige Europese Commissie aangekondigd.

Volgens het voorstel van Bolkestein moeten pensioenfondsen tot maximaal 70 procent van hun middelen in lange-termijnactiva, zoals aandelen, en risicokapitaal kunnen beleggen. In landen als Duitsland en Oostenrijk ligt dat maximum nu nog op 35 procent. Voorts moeten pensioenfondsen tot maximaal 30 procent van hun portefeuille in andere valuta kunnen beleggen dan waarin hun verplichtingen luiden. Hiermee moet volgens een commissiefunctionaris een "adequate internationale diversificatie" van de beleggingen mogelijk worden.

Bovendien mogen lidstaten volgens de ontwerp-richtlijn niet langer van pensioenfondsen eisen dat zij in bepaalde categorieën activa beleggen, zoals bijvoorbeeld staatsobligaties. Zo gold tot voor kort in Frankrijk de verplichting minstens de helft van de portefeuille in schatkistpapier te beleggen.

Pensioenfondsen in de Europese Unie hebben nu ongeveer 2300 miljard euro (5000 miljard gulden) aan activa onder hun beheer. Nederland, Groot- Brittannië en Ierland hebben de best ontwikkelde pensioenfondsen. Onder invloed van de toenemende vergrijzing worden pensioenfondsen belangrijker in Duitsland, Spanje en Italië.

Bolkesteins voorstel heeft geen betrekking op de keuze tussen het kapitaaldekkingstelsel (werknemers sparen voor hun latere pensioen) en het zogenoemde omslagstelsel (huidige werknemers betalen het pensioen van gepensioneerden).

De ontwerp-richtlijn bevat ook standaarden voor onder meer toezicht en informatievoorziening om de zekerheid van pensioenaanspraken te waarborgen. Tegelijkertijd moet de ontwerp-richtlijn een "efficiënte investeringspolitiek" mogelijk maken, waarbij op lange termijn hoge rendementen kunnen worden gehaald. Verder wordt de mogelijkheid geopend voor multinationale ondernemingen hun pensioenfondsen in de verschillende landen waar zij actief zijn te 'poolen', zodat niet langer beheer in verschillende lidstaten nodig is en dus beheerskosten kunnen worden bespaard.

In een tweede stap komt Bolkestein voor eind dit jaar met voorstellen, die ondernemingen en werknemers in staat stellen belastingaftrek te krijgen voor pensioenbijdragen aan fondsen die in een ander EU-land zijn gevestigd. Voor pensioenfondsen blijven de nationale toezichtregels gelden van het land van vestiging.

De voorstellen waren tot voor enkele jaren nog zeer controversieel. Volgens een commissiefunctionaris is de steun voor de voorstellen, waarover het Europees Parlement meebeslissingsrecht heeft, nu groter door het groeiende bewustzijn over de problemen die kunnen onstaan door de toenemende vergrijzing.

De voorstellen in de ontwerp-richtlijn passen volgens de commissiefunctionaris in de conclusies van de Europese top van regeringsleiders afgelopen voorjaar in Lissabon over onder meer verdere integratie van de financiële markten in de Europese Unie. Die integratie moet de concurrentiekracht van de Europese economie vergroten, vooral ten opzichte van de Amerikaanse economie.

NRC Webpagina's
3 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad