U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Werken bij de Hema

FREDERIEK WEEDA
Het voordeel van een programma op videoband bekijken is dat je terug kunt spoelen. Dat moest wel bij deze eerste aflevering van Filiaal 13 uit de Werken aan Werk- serie van de RVU. Want ik dacht dat ik iets had gemist. Een inleiding bijvoorbeeld, die duidelijk maakte waar deze documentaire over ging.

Het speelt zich af in de Hema. Fijn onderwerp: een oer-Hollandse winkel (kwaliteit voor weinig geld) waar iedereen associaties mee heeft. Waar de een alleen onderbroeken of plakband koopt, maar de ander zweert bij de wijn, verf of tompouces. Waar de eenvoud een handelsmerk is. In winkels die zo groot zijn, dat het personeel de meeste klanten niet kent, maar die zo lokaal zijn dat de klant zich er thuis wil voelen. Winkels die worstelen met hun 'doelgroep', zoals alle winkel in het 'middensegment': niet bijzonder genoeg voor tweeverdieners of jongeren, maar ook weer niet zo goedkoop als Zeeman of Xenos. En winkels die, zoals alle winkels tegenwoordig, maar met moeite verkopers kunnen vinden.

Zo'n acht werknemers van een Hema, in Centraal Utrecht, komen aan het woord. Zij vertellen hoe zij bij de Hema terecht zijn gekomen en wat zij doen. Elk gesprek is te kort: net als je iemand interessant gaat vinden, houdt het op. De jonge Turkse vader, die "gewoon móest" gaan werken. De kok die zegt "ach, ik heb me ermee verzoend dat ik geen moeilijk werk heb". De verkoopster die trots is als de badhanddoeken goed verkopen.

De winkel wordt verbouwd, iedereen is "heel blij" dat het bijna af is, zodat hij weer op zijn oude plek kan gaan werken. Er blijkt een soort fastfoodservice te komen, omdat er te weinig jonge klanten in de Hema komen. Interessant. De oude man die wekelijks Hema-stamppot komt eten, is kennelijk typerend voor de klandizie. Ook interessant. Maar de kijker krijgt het kort te horen, en dat is het dan.

Werken aan Werk is volgens de RVU een 'educatief programma'. Maar wie hier iets van moet leren en wat dan precies, is onduidelijk. Het lijkt er op dat deze documentaire in één dag is gemaakt (en dat terwijl de makers er zes maanden hebben rondgelopen). Er is geen verhaal, geen thema. Het is een samenraapsel van korte gesprekken met Hema-medewerkers. Die inleiding was er niet, een begeleidende stem evenmin. Waardoor ik nog steeds niet weet waarom deze documentaire is gemaakt.

Filiaal 13, Ned.3, 20.58-21.28u.

NRC Webpagina's
3 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad