U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Napster strijdt voor recht van bestaan

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 OKT. Muziekdienst Napster zet de strijd om haar voortbestaan voort. Gisteren hoorde een panel van drie beroepsrechters gespecialiseerde advocaten over de vraag of Napster legaal is. Het Californische bedrijfje wil dat de rechter een beslissing van een federale rechter vernietigt. Die heeft in juli bepaald dat Napster met zijn dienst moet stoppen.

Via Napster kunnen muziekliefhebbers zogeheten mp3-bestanden uitwisselen, digitale muziekfragmenten. De Recording Industry of America (RIA), lobbyclub van de muziekindustrie, is van mening dat het bedrijf een illegale dienst aanbiedt, omdat deze gebruikers in staat stelt kopieën te maken van muziekfragmenten zonder dat betaald is voor de auteursrechten. De RIA stelt Napster verantwoordelijk voor de inbreuk op auteursrecht die wordt gepleegd door de 32 miljoen gebruikers die bij de dienst zijn geregistreerd. In september trok Napster dagelijks 945.000 gebruikers. Maar in de zitting van gisteren legden de rechters ook scherpe vragen voor aan de muziekindustie. "Als ik een liedje wil hebben, moet ik bij u meteen een heel album kopen", zei rechter Robert Beezer. "Dat betekent toch dat u het gelijk niet helemaal aan uw kant heeft?"

Het hof van beroep heeft geen formele deadline, maar waarnemers verwachten een beslissing op zijn vroegst deze week. De rechtszaak is niet alleen van belang voor Napster zelf, maar ook voor de ontwikkeling van internet als geheel. De vrije uitwisseling van informatie tussen internetgebruikers staat op het spel.

Napster verdedigt zich tegen de beschuldigingen van de muziekindustrie met onder meer een verwijzing naar een rechtszaak die werd aangespannen naar aanleiding van het thuisgebruik van de videorecorder. Toen oordeelde het Amerikaans hooggerechtshof dat videorecorders niet illegaal zijn, omdat ze ook voor legale toepassingen gebruikt kunnen worden.

NRC Webpagina's
3 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad