U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Korte berichten

Tweede editie Vlissingen opent met U571

ROTTERDAM, 13 SEPT. Meer dan duizend gasten hebben gisteren in Vlissingen de door staatssecretaris van Cultuur Rick van der Ploeg verrichte opening van het tweede internationale filmfestival Film by the Sea bijgewoond. Het relatief korte, vijfdaagse festival beleefde vorig jaar zijn eerste editie en wil in de toekomst uitgroeien tot hét avant première-festival van Nederland. Openingsfilm U-571, een avonturenfilm over de bemanning van een Amerikaanse onderzeeboot die in de Tweede Wereldoorlog het coderingsapparaat Enigma van de Duitsers zou hebben ontvreemd, is een van die voor- premières die in het Panorama-programma wordt vertoond. Te zien zijn ook Small Time Crooks van Woody Allen, David Mamets superieure parodie op de filmbussiness State and Main, de soapverkenning Nurse Betty van Neil la Bute en James Ivory's The Golden Bowl.

Er is ook een competitieprogramma, waarin recente literatuurverfilmingen kans maken op een prijs van 10.000 euro. Vertoond worden onder meer: American Psycho (Mary Harron), The House of Mirth (Terence Davies, Affliction (Paul Schrader) en The Old Man Who Read Love Stories (Rolf de Heer). De films die te zien zijn in de sectie Unreleased, dingen mee naar een misschien nog wel belangrijker prijs: bioscoopuitbreng in Nederland. Door middel van een stemming onder het publiek krijgen films die distributeurs op de plank hebben blijven liggen, of direct naar video verbannen zoals The Messenger: Joan of Arc van Luc Besson en James Mangolds Girl, Interrupted nog een tweede kans. Ook zal het verzameld werk van de gebroeders Joel en Ethan Coen worden vertoond, naar aanleiding van de voorpremière van Oh Brother Where Art Thou?

IDFA toont Iraanse films

AMSTERDAM, 6 SEPT. De dertiende editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zal van 22 tot 30 november speciale aandacht besteden aan Iraanse documentaires, waarin vaak de grens vervaagt tussen fictie en non-fictie. Niet alleen hier bekende filmers als Abbas Kiarostami en Mohsen Makhmalbaf zullen zijn vertegenwoordigd, maar ook het al wat oudere werk van Khosrow Sinai. De Engelse regisseur Michael Apted stelt dit jaar een top-10 samen van zijn favoriete documentaires. Apted is behalve maker van de documentaire serie 7up en het vorig jaar door IDFA vertoonde Isaac Newton and Me, ook regisseur van speelfilms, zoals de laatste James Bond-film The World Is Not Enough en de gedeeltelijk in Nederland opgenomen film Enigma.

NRC Webpagina's
13 SEPTEMBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad