U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Himalaya - L'enfance d'un chef (Caravan)
R E G I E : Eric Valli
M E T : Thilen Londup, Lhapka Tsamchoe, Gurgon Kyap, Karma Tensing Nyima Lama, Karma Wangiel

In: 12 theaters

Schitterende beelden in Himalaya-film

Door HANS BEEREKAMP
De verrassendste Oscarnominatie van dit jaar ging naar Nepal. Achter Caravan, de Nepalese inzending in de categorie niet-Engelstalige film, bleek namelijk een Frans-Zwitserse coproductie schuil te gaan, die onder de titel Himalaya - L'enfance d'un chef eerder al de hoofdprijs en de publieksprijs van het festival van Gent gewonnen had.

De Franse fotograaf en reisfilmmaker Eric Valli nam in Dolpo, een afgelegen gebied in het Noord-Westen van Nepal, zijn speelfilmdebuut op. Himalaya is geheel Tibetaans gesproken en heeft als hoofdrolspelers voornamelijk jakherders, met wie de regisseur tijdens zijn langdurige verblijf in de regio vriendschap had gesloten.

Van de golf aan Tibetaans-georiënteerde succesfilms van de afgelopen jaren, is Himalaya de meest verzorgde. Valli en zijn cameraman Eric Guichard maakten onder moeilijke omstandigheden op meer dan vijf duizend meter hoogte schitterende opnamen, die ondanks de onvermijdelijke exotische schoonheid toch authentiek aandoen. Bovendien vertelt Himalaya een relatief spannend verhaaltje, over de vraag wie een omgekomen karavaanleider zal opvolgen: zijn wijze oude vader, die graag zou zien dat zijn jeugdige kleinzoon ooit de jaks over de bergen zal voeren, of een niet tot de familie behorende natuurlijk leider. Het lijkt wel een conflict tussen ratio en traditie: de meerderheid volgt de oude, die de jaks over de pas jaagt, wanneer de goden het zout doen kraken. Verkeerd, want een sneeuwstorm eist zijn tol, en de strijd om de macht wordt door een te groot vertrouwen in tradities beslecht in het voordeel van de nieuwkomer. Het conflict doet bijna denken aan de botsing tussen oud en nieuw in de traditionele western.

De attractie van Valli's film ligt in de opzienbarende beelden. Wie wil niet zien hoe een bergpad afbrokkelt en een jak en twee zakken zout in het ravijn tuimelen, of hoe de gieren boven een begraafplaats cirkelen? Het te verwachten succes van Himalaya bij het publiek, dat maar geen genoeg kan krijgen van de Tibet-romantiek, is dit keer meer verdiend dan bij menige onbeholpen zwijmelende voorganger.

NRC Webpagina's
13 SEPTEMBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad