U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Korte berichten

Filmhistoricus Nico Brederoo overleden
Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 30 AUG. Afgelopen donderdag is de kunsthistoricus Nico J. Brederoo overleden aan een hartstilstand. Hij werd 58 jaar. Brederoo was als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Leiden en doceerde moderne beeldende kunst en filmgeschiedenis. Hij was een van de weinige gespecialiseerde filmhistorici in Nederland, en vooral goed ingevoerd in de dwarsverbanden tussen film en de andere kunsten. Brederoo publiceerde onder meer over de invloed van de Filmliga en over de Nederlandse speelfilm in de jaren dertig.

Kaandorp ster van muziekfilm
Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 30 AUG. Brigitte Kaandorp maakt haar filmdebuut in de muzikale komedie Babs, geschreven en geregisseerd door Irma Achten. De cabaretière speelt een 35-jarige moeder, omschreven als 'beminnelijk en onhandig'. De film gaat op 7 december in première.Irma Achten, die in 1993 de film Belle maakte, en twee jaar later Marie-Antoinette is niet dood, begint vrijdag in Rotterdam met de opnamen die ruim een maand gaan duren. Andere rollen worden gespeeld door Victor Löw, Cecile Heuer, Matilde Santing en Wivineke van Groningen. Het schrijvers- en producentenduo Bolland & Bolland maakt twaalf nieuwe liedjes voor de film. De producent is Kees Kasander, die ook betrokken was bij de eerdere films van Irma Achten. Hij annonceert Babs als 'de kerstfilm van 2000'.

Nabestaanden kapitein boos
BOSTON, 30 AUG. De weduwe en twee dochters van kapitein William Tyne, de door George Clooney gespeelde hoofdpersoon van de film The Perfect Storm, hebben producent Warner Bros. aangeklaagd. De in 1991 bij een storm omgekomen zwaardvisser uit Gloucester, Massachusetts zou in de film 'verkeerd en onflatteus' geportretteerd zijn. De nabestaanden erkennen het recht van regisseur Wolfgang Petersen om een fictiefilm te maken, maar die had niet gepresenteerd mogen worden als gebaseerd op feiten. The Perfect Storm, een grote hit in Amerika, die vanaf volgende week in Nederland te zien zal zijn, was gebaseerd op een non- fiction-boek van Sebastian Junger. Warner Bros. ziet een eventueel proces met vertrouwen tegemoet en ziet de zaak als een schoolvoorbeeld van vrijheid van meningsuiting volgens het eerste amendement op de Amerikaanse grondwet. (AP)

Protesten tegengodlastering
Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 30 AUG. De Bond tegen het Vloeken heeft protest aangetekend tegen de godslasterlijk geachte inhoud van de website www.dogma.nl, die de aandacht wil vestigen op de film Dogma.

NRC Webpagina's
30 AUGUSTUS 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad