U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Galaxy Quest
R E G I E : Dean Parisot
M E T : Tim Allen, Sigourney Weaver, Alan Rickman, Tony Shalhoub, Sam Rockwell, Daryl Mitchell, Enrico Colantono, Robin Sachs, Patrick Breen

In: 24 theaters

Sciencefiction-fans uit de ruimte

Door BIANCA STIGTER
Films laten je nooit met rust. Je wordt er bang van in het bos of onder de douche, je denkt dat je kind een alien is en je minnaar een moordenaar. Na het zien van een sciencefiction- of horrorfilm kan je opeens het even opwindende als onaangename gevoel bekruipen dat het geen fictie is die je gezien hebt. Wat als het allemaal echt waar is? Je kijkt naar de sterren en huivert.

In de sciencefiction komedie Galaxy Quest is het allemaal echt waar. De film gaat over de acteurs uit een populaire sciencefiction televisieserie die 25 jaar nadat de show gestopt is nog steeds teren op hun roem van toen. Op een beurs waar de acteurs handtekeningen zetten op oude foto's van zichzelf, komen ze een paar fans tegen die hen bewegen om mee te gaan naar hun ruimteschip. Deze fans blijken geen goed verklede sukkels te zijn, maar echte aliens. Op hun planeet in de Klatu Nebula hebben ze beelden van de tv-serie ontvangen, die door hen niet als fictie zijn geïnterpreteerd, maar als feiten. De Thermians zijn naar de aarde gekomen om de hulp in te roepen van de onverschrokken aardlingen in hun strijd tegen een kwaadaardig ruimtewezen.

Galaxy Quest begint met een aflevering van de gelijknamige serie en ook wie alleen al zappend wel eens een stukje Star Trek heeft gezien, weet dat Galaxy Quest precies de juiste toon treft. Zoals de kapitein (Tim Allen) in zijn stoel op het commandodek van het ruimteschip zit! Zoals het blonde bemanningslid met borsten (Sigourney Weaver) de uitspraken van de computer herhaalt! Regisseur Dean Parisot moet zelf een fan zijn geweest, zo liefdevol en precies is zijn parodie op de serie, op de uitgebluste acteurs en op de fanatieke fans, van wie er zoveel zijn dat ze een naam hebben gekregen. Een paar jaar geleden werd er een documentaire over deze Trekkies gemaakt, waarin onder meer een tandarts voorkwam die zijn praktijk in 'Star Base Dental' had veranderd en een vrouw die haar burgerplicht in de jury van een rechtbank in haar federatie-uniform wilde vervullen. De Thermians zijn een soort overtreffende trap van dit soort fans. Ze zijn er niet alleen in geslaagd het ruimteschip en de andere rekwisieten uit de serie na te bouwen, ze werken ook nog. De Thermians hebben hun hele planeet naar aanleiding van de serie heringericht. Ze zien er zelfs uit als mensen - onder hun huid zijn het eigenlijk intkvissen met een indrukwekkende hoeveelheid tentakels.

Galaxy Quest haalt veel aardige grappen uit de botsing van de gewone, de televisie- en de buitenaardse werkelijkheid, waarin niemand belachelijk wordt gemaakt. De acteurs mogen zich eindelijk echt belangrijk wanen en de fanatieke fans op aarde spelen zelfs een positieve rol in het geheel. Als de kapitein niet meer weet hoe hij zich uit een penibele situatie moet redden, zoekt hij contact met de computer van een jongen op aarde die veel meer over die serie weet dan hij. Het is allemaal waar, zegt de kapitein. "Ik wist het", zegt de jongen. Nu moet hij alleen zijn moeder nog overtuigen dat hij nu echt de vuilnis niet buiten kan zetten.

NRC Webpagina's
16 AUGUSTUS 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad