U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

NIEUWS

OUD GELD

Het Nederlands Fonds voor de Film heeft negatief beslist over een bijdrage aan producent ID&DTV (Anton Smit) voor Ver van huis. Onder die titel hoopt Willem van de Sande Bakhuyzen te debuteren als regisseur van een bioscoopfilm, gebaseerd op de succesvolle televisieserie Oud Geld. De bankiersfamilie Bussink reist naar Egypte, waar jongste dochter Pup wil trouwen met de zoon van een locale familie met oud geld. Volgens de schrijfster van het afgewezen scenario, Maria Goos, doen bijna alle acteurs uit de serie opnieuw mee. De kans bestaat dat Pups schoonvader gespeeld wordt door Omar Sharif. Het beoogde budget van negen miljoen gulden kan wellicht toch nog uit een CV-constructie komen rollen.

Wel besloot het Fonds positief over een andere aanvraag van ID&DTV: een verfilming van Tessa de Loo's roman De tweeling door Ben Sombogaart (Abeltje) naar een scenario van actrice Marieke van der Pol.

TWEE DIRECTEUREN

Binnenkort maakt het International Film Festival Rotterdam de benoeming bekend van een tweede directeur, naast de huidige eerste man Simon Field. Adjunct-directeur Sandra den Hamer gaat dan ook officieel op gelijke voet deel uit maken van een tweekoppige leiding. Op het festivalkantoor wordt weinig ophef gemaakt over het besluit van het bestuur, omdat het slechts de bevestiging is van een in de praktijk allang bestaande gelijkwaardigheid.

NYNKE

Regisseur Pieter Verhoeff is onlangs begonnen met de opnamen van Nynke, na De Dream (1985) zijn tweede grotendeels Fries gesproken speelfilm. De door Egmond Film geproduceerde film is een biografie van Sjoukje Bokma de Boer (1860-1939), die onder het pseudoniem Nienke van Hichtum in 1903 het klassieke kinderboek Afke's tiental publiceerde, maar noodgedwongen minsten zo veel aandacht besteedde aan haar huwelijk met SDAP-voorman Pieter Jelles Troelstra. Monic Hendrickx (De Poolse bruid) speelt Van Hichtum. De producenten hopen op een première tijdens het festival van Cannes volgend jaar.

THE MATRIX

Een woordvoerster van de Rotterdamse 'film commisioner' Jacques van Heijningen hoort aangenaam verrast op van geruchten op het internet dat het vervolg op de succesfilm The Matrix van The Wachowski Brothers deels in de Maasstad zou worden opgenomen. De futuristische skyline zou goed passen in de stijl van The Matrix, waarvan het eerste deel in Sydney werd gedraaid. Maar het kantoor dat belast is met het naar Rotterdam lokken van internationale filmproducties weet van niets: "Schrijf maar op dat dat voorlopig zeer onwaarschijnlijk zou zijn."

BLADE RUNNER

Fans van de film hebben jaren gediscussieerd over de ware aard van Deckard, de door Harrison Ford gespeelde hoofdpersoon van de cultfilm Blade Runner. Zowel in de oorspronkelijke versie uit 1882 als in de Director's Cut uit 1991 was het nooit zeker of Deckard nu een mens was of een genetisch gecreëerde 'replicant'. Regisseur Ridley Scott maakt in een documentaire over de film van de Britse omroep Channel Four een einde aan de twijfel. "Deckard is een replicant", zegt de regisseur in de film, die op 15 juli wordt uitgezonden.

M:I-2 SUPERHIT

Naar verwachting van distribiteur UIP zullen binnen een week na de première al 250.000 Nederlanders een kaartje hebben gekocht voor M:I-2, het door John Woo geregisseerde vervolg op Mission: Impossible. De recette in het eerste weekeinde was 115% hoger dan die van de eerste film uit 1996. De openingscijfers van M:I-2 zijn de op drie na hoogste uit de Nederlandse bioscoopgeschiedenis: alleen Independence Day (1996), Jurassic Park (1993) en Star Wars: The Phantom Menace (1999) deden het de eerste vier dagen nog beter.

De totale bioscooprecette in Nederland bedroeg in het eerste half jaar van 2000 31 procent meer dan in de vergelijkbare periode van 1999.

NRC Webpagina's
12 JULI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad